«Πάγωσαν» οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων λόγω αποχής των υποθηκοφυλάκων

«Πάγωσαν» οι συναλλαγές στην αγορά ακινήτων λόγω αποχής των υποθηκοφυλάκων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «βραδυφλεγή βόμβα» για την ταχεία ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τείνει να εξελιχθεί η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των άμισθων υποθηκοφυλάκων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποχή των τελευταίων από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, τα υποθηκοφυλακεία της χώρας (η πλειονότητα των οποίων έχει χαρακτήρα άμισθο) υπολειτουργούν, καθώς ναι μεν γίνονται εγγραφές δικαιωμάτων επί ακινήτων, πλην όμως δεν εκδίδονται τα σχετικά πιστοποιητικά, ούτε πραγματοποιούνται διορθώσεις κτηματολογικών εγγράφων. Ηδη, οι πρώτες παρενέργειες έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς στην αγορά, καθώς ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σχετικές συναλλαγές, ως αποτέλεσμα της αποχής, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους πλειστηριασμούς που ολοκληρώνονται.

Οπως αναφέρει στην «Κ» η Ιωάννα Τζινιέρη, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, σήμερα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά (π.χ. εντάξεις στον νόμο Κατσέλη), σε μια προσπάθεια που γίνεται για να καταστεί κατανοητή η σημασία που έχουν τα υποθηκοφυλακεία, όχι μόνο στην καθημερινότητα του πολίτη και της αγοράς ακινήτων, αλλά και το τι θα συμβεί από την προωθούμενη κατάργησή τους, στο πλαίσιο του σχετικού νόμου για το κτηματολόγιο, που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες. Ηδη, στα 17 άμισθα υποθηκοφυλακεία που εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε έμμισθα, δηλαδή δημόσια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγγέλλονται πρωτοφανή περιστατικά, όπως π.χ. έλλειψη πόρων ακόμα και για χαρτί, όπως επίσης και πολύ σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συναλλαγών, καθώς το προσωπικό με το οποίο στελεχώθηκαν στερείται του απαιτούμενου νομικού υπόβαθρου και εμπειρίας.

Οπως τονίζουν οι υποθηκοφύλακες, η γενίκευση αυτής της κατάστασης σε όλη τη χώρα θα δημιουργήσει σκηνικό χάους στην αγορά ακινήτων και κυρίως καθεστώς ανασφάλειας ως προς τις συναλλαγές. Υπενθυμίζεται πως η απρόσκοπτη λειτουργία του υποθηκοφυλακείου είναι απαραίτητη για οτιδήποτε έχει σχέση με το ακίνητο, όπως έκδοση οικοδομικών αδειών, χορήγηση στεγαστικών δανείων, μισθώσεις, συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, εγγραφή όλων των βαρών (π.χ. προσημειώσεις, κατασχέσεις κ.λπ.), εγκατάσταση ρολογιού για παροχή ρεύματος, ρύθμιση στην καταβολή οφείλων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και για τη λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επί του παρόντος, οι υποθηκοφύλακες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την κατάργηση του σχετικού νόμου, με την εκδίκαση να έχει οριστεί για τον προσεχή Μάιο. Προειδοποιούν δε με κλιμάκωση των νομικών ενεργειών τους το προσεχές διάστημα, ενώ είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει κάποια διάθεση συζήτησης από την πλευρά της κυβέρνησης, η αποχή θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για το κτηματολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα μέτρο για τη χρηματοδότηση του έργου του κτηματολογίου μέσω των εσόδων από τα υποθηκοφυλακεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή