Εναλλακτική λύση αναζητεί η ΕΤΕ για τη θυγατρική της στη Ρουμανία

Εναλλακτική λύση αναζητεί η ΕΤΕ για τη θυγατρική της στη Ρουμανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαίωσε η Εθνική Τράπεζα τις πληροφορίες για την απόρριψη πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία, Banca Romaneasca, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι διερευνά τις «διάφορες στρατηγικές επιλογές για τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης».

Σημειώνεται ότι η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία, όπως και η αποχώρηση της ΕΤΕ από κάθε άλλη χώρα στο εξωτερικό όπου έχει παρουσία, αποτελεί δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές. Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους. Οπως είχε γνωστοποιήσει η Εθνική μετά την υπογραφή συμφωνίας για την πώληση της Banca Romaneasca στην OTP Bank Romania τον Ιούλιο του 2017, η πώληση της θυγατρικής οδηγούσε σε αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ κατά περίπου 5 μονάδες βάσης, ενώ συνυπολογίζοντας την αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού θα ενισχυόταν η ρευστότητα του ομίλου κατά 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΤΕ, «η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σε σχέση με την πώληση της θυγατρικής της στην OTP Bank Romania, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε την αίτηση της OTP για την απόκτηση του 99,28% της Banca Romaneasca. Η έγκριση της OTP ως νέου μετόχου της Banca Romaneasca από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργία της BROM. Η BROM συνεχίζει να επικεντρώνεται στην κάλυψη των αναγκών των πελατών της, διατηρώντας τα επίπεδα κερδοφορίας της και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, στο πλαίσιο της απρόσκοπτης στήριξής της από τον όμιλο ΕΤΕ. Η ΕΤΕ διερευνά τις διάφορες στρατηγικές επιλογές για τις δραστηριότητές της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η PeliFilip ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ».

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της διαφαινόμενης ακύρωσης της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN. Οπως εκτιμούν αναλυτές, μετά τη δικαστική αγωγή εναντίον της EXIN Financial Services Holdings BV που κατέθεσε η οικογένεια Calamos, είναι απίθανο να υπάρξει θετική έκβαση στην εξαγορά. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου 2017 «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ ενέκρινε την πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και τη σύναψη συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας για την πώληση των ασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ.

Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 718,3 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στο pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή