Μοχάμεντ Σαλάχ: ο «Φαραώ» της Λίβερπουλ

Μοχάμεντ Σαλάχ: ο «Φαραώ» της Λίβερπουλ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς επίδοση… φαραωνικών διαστάσεων βαδίζει φέτος ο Μοχάμεντ Σαλάχ, της Λίβερπουλ, με διαφορά η πιο αποδοτική μεταγραφή της φετινής σεζόν στην Ευρώπη, απειλώντας να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία από τον καιρό του Κριστιάνο Ρονάλντο (το 2008) που θα φτάσει τα 40 γκολ σε μια σεζόν.

Με το «καρέ» που πέτυχε εις βάρος της Γουότφορντ το Σάββατο, ο Αιγύπτιος επιθετικός έφτασε τα 28 τέρματα στο πρωτάθλημα και 36 συνολικά σε 41 αγώνες, σπάζοντας έτσι και το ρεκόρ των ρούκι στο «Ανφιλντ», που κρατούσε ο Φερνάνδο Τόρες με 33 τέρματα στην πρώτη του σεζόν με την κόκκινη φανέλα.

Ο χαρισματικός Σαλάχ, που οδήγησε και την Αίγυπτο στα φετινά τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έσπευσε μάλιστα να ζητήσει και… συγγνώμη από τον Ελληνα τερματοφύλακα της Γουότφορντ Ορέστη Καρνέζη για τα τέσσερα τέρματά του στο 5-0 του «Ανφιλντ», εν μέσω χιονόπτωσης – συνθήκες δηλαδή λογικά ασυνήθιστες για έναν Αιγύπτιο.

Θέλει δύο ακόμη γκολ για να γίνει ο Αφρικανός με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, περνώντας τον Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ο 25χρονος είναι πια το φαβορί για το Χρυσό Παπούτσι στην Ευρώπη, και σύμφωνα με τον προπονητή του, Γιούργκεν Κλοπ, έχει ανέλθει πια σε επίπεδο κοντά στον Λιονέλ Μέσι. Για τον δε αρχηγό του, Τζόρνταν Χέντερσον, ο Σαλάχ χαρίζει στη Λίβερπουλ την εμπιστοσύνη που έδινε μέχρι το 2014 ο Λουίς Σουάρες.

Με τη νίκη της η Λίβερπουλ πλησίασε στους δύο βαθμούς τη δεύτερη στη βαθμολογία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας όμως δώσει αγώνα περισσότερο. Σε άλλους αγώνες στην Πρέμιερ Λιγκ η Μπόρνμουθ ουσιαστικά έστειλε στην Τσάμπιονσιπ την ουραγό Γουέστ Μπρομ επικρατώντας με 2-1, η Κρίσταλ Πάλας βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού με το 2-0 στην έδρα της Χάντερσφιλντ και η Εβερτον κατέβαλε τη γηπεδούχο Στόουκ με 2-1.

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο Σαλάχ που πέτυχε τέσσερα γκολ σε αγώνα πρωταθλήματος το Σαββατοκύριακο. Τόσα πέτυχε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο επί της Χιρόνα, φτάνοντας τα 18 μέσα στο 2018, η καλύτερη επίδοση σε οποιοδήποτε από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης φέτος.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ δεν περιορίστηκε στo 50ό χατ τρικ στην καριέρα του, αλλά πέτυχε και τέταρτο τέρμα, πλησιάζοντας στα τρία γκολ τον πρώτο σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος, Λέο Μέσι, παρά το κακό ξεκίνημα στη σεζόν του «CR7». Και για έναν χαρακτήρα σαν τον Κριστιάνο, αυτά τα προσωπικά επιτεύγματα μετρούν πάρα πολύ. «Ο Κριστιάνο υπολείπεται του Μέσι κατά τρία γκολ και ελπίζω να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ διότι είναι πολύ σημαντικό για εκείνον», είπε με νόημα ο προπονητής της Ρεάλ Ζινεντίν Ζιντάν.

Τέσσερα γκολ, όμως, πέτυχε αυτό το Σαββατοκύριακο και ο Μάουρο Ικάρντι της Ιντερ. Ο Αργεντινός αντικαταστάθηκε στο 66΄ του αγώνα με τη Σαμπντόρια στη Γένοβα, αλλά είχε ήδη προλάβει να σκοράρει τετράκις στο 0-5 των «νερατζούρι». Ετσι έφτασε τα 22 γκολ φέτος στο Καμπιονάτο, δύο λιγότερα από τον Τσίρο Ιμόμπιλε της Λάτσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή