Fed: αύξηση επιτοκίων αναμένουν αύριο οι αγορές

Fed: αύξηση επιτοκίων αναμένουν αύριο οι αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων στη διάρκεια της θητείας του ετοιμάζεται να προχωρήσει αύριο ο νέος πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει αύριο το κόστος δανεισμού από 1,5% έως 1,75% και θα αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα, όμως, με σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός μήπως ο νέος πρόεδρος της Fed είναι υπεραισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία και προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις τρεις για τις οποίες την έχει προετοιμάσει.

Αναλυτές του Reuters εκτιμούν, πάντως, ότι ο Πάουελ έχει την ίδια ακριβώς προσέγγιση με την προκάτοχό του σε ό,τι αφορά το κόστος του δανεισμού και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σταδιακά σε ήπιες αυξήσεις. Επισημαίνουν ότι στόχος του νέου προέδρου είναι να διατηρήσει την ανάκαμψη τώρα που οι ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο μακροχρόνιες περιόδους ανάνηψης της οικονομίας τους. Δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία δείχνει να ενισχύεται, δεν αποκλείουν να αυξηθούν, τελικά, τα επιτόκια σε επίπεδα κάπως υψηλότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αποδίδουν, άλλωστε, την πρόσφατη αστάθεια των αγορών στην αβεβαιότητα για τη στάση που θα τηρήσει ο 65χρονος δικηγόρος και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας.

Ο διορισμός Πάουελ είχε, πάντως, από την αρχή ερμηνευθεί ως επιλογή που στόχευε στη συνέχεια της ίδιας πολιτικής στη Fed. Υπήρξε, άλλωστε, στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην περίοδο που έγινε η μετάβαση από τη γενναία στήριξη της οικονομίας σε μια πιο συνετή νομισματική πολιτική. Δηλαδή στη νέα περίοδο που άρχισε με τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων την περασμένη χρονιά. Δεν μπορεί, βέβαια, να αποκλεισθεί μια πιο επιθετική επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εφόσον ακόμα και ο Λάελ Μπρέναρντ, από τους υπέρμαχους της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής, δήλωσε προσφάτως πως η αμερικανική οικονομία οδεύει καλώς. Ωστόσο το γεγονός ότι η οικονομία της υπερδύναμης είναι ισχυρότερη δεν συνεπάγεται, βέβαια, ότι η Fed παύει να αποτιμά προσεκτικά τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή