Η ταλαντούχος κ. Αντρια Ζαφειράκου

Η ταλαντούχος κ. Αντρια Ζαφειράκου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε απόγευμα, μετά το κουδούνι, η δασκάλα των καλλιτεχνικών στο γυμνάσιο της κοινότητας Αλπερτον, στο Μπρεντ του δυτικού Λονδίνου, Αντρια Ζαφειράκου, ακολουθεί τους μαθητές ώς την πύλη και πέρα από αυτή. Στέκεται μαζί τους στη στάση και φροντίζει ένα ένα τα παιδιά να επιβιβαστούν στα λεωφορεία με ασφάλεια. Ταυτόχρονα έχει τον νου της για τυχόν περίεργες κινήσεις στη γειτονιά. Οι συμμορίες που δρουν στην περιοχή έχουν πάντα στόχο τη «στρατολόγηση» νέων μελών.

Ηταν κι αυτός ένας από τους λόγους, ο «ολιστικός» τρόπος που προσεγγίζει τον εκπαιδευτικό της ρόλο, για τον οποίο η ελληνικής καταγωγής κ. Ζαφειράκου ανακηρύχθηκε «η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο», ανάμεσα σε 30.000 υποψηφίους από 173 χώρες που συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Global Teacher Prize, που για τέταρτη χρονιά «έτρεξε» το ίδρυμα Varkey προς τιμήν των εκπαιδευτικών με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην κοινωνία. «Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με τους συναδέλφους μου στο σχολείο, τους μαθητές μου και όλους τους εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο», είπε συγκινημένη η Αντρια Ζαφειράκου παραλαμβάνοντας την Κυριακή το βραβείο, σε μια λαμπρή τελετή στο Ντουμπάι, όπου παρευρίσκονταν ο Αλ Γκορ και ο Τόνι Μπλερ. Το χρηματικό έπαθλο είναι 1 εκατ. δολάρια.

«Η κοινότητα του Αλπερτον είναι υπέροχα ποικιλόμορφη», συνέχισε η ίδια. «Μία από τις πιο πολυπολιτισμικές κοινότητες στον κόσμο. Πάνω από τους μισούς κατοίκους γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Πολλοί από τους μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Μένουν σε νοικοκυριά με πολλά μέλη, χωρίς να έχουν τον χώρο και την ησυχία να διαβάσουν. Αλλά δεν μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες μετά το σχολείο, γιατί πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους, να προσέχουν τα αδέρφια τους, όσο οι γονείς είναι στη δουλειά. Ομως έχουν ένα σχολείο που είναι δικό τους. Ξέρουμε ότι εάν αύριο το σχολείο άνοιγε στις 6 το πρωί, στις 5 θα είχε σχηματιστεί απέξω ουρά». Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας, που μιλάει 35 διαφορετικές γλώσσες, όταν ανέλαβε καθήκοντα στο σχολείο, η Αντρια έμαθε να συνεννοείται για τα βασικά στις περισσότερες από αυτές. Τα καλλιτεχνικά, το αντικείμενό της, τα «μιλούν» όλοι. «Δεν έχει σημασία αν τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα τους, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες και αυτοπεποίθηση», λέει. Η ενέργειά της είναι μεταδοτική, λένε οι συνάδελφοί της. «Δεν ξέρουμε από πού την αντλεί, αλλά είναι αστείρευτη». 

Η κ. Ζαφειράκου έχει αναπτύξει μια σειρά από δραστηριότητες, από τάξεις τις Κυριακές για να μπορούν να μελετούν ήσυχα τα παιδιά που δεν μπορούν στο σπίτι μέχρι μαθήματα μποξ ώστε να εκτονώνουν εκεί, με ασφάλεια, την ενέργειά τους. Το Αλπερτον βρίσκεται στο υψηλότερο 5% των σχολείων στη Βρετανία σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών. «Λατρεύω αυτό που κάνω, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάποια άλλη δουλειά. Είναι τα παιδιά μου, είμαι μαμά 1.400 μαθητών». Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε τηλεφωνικώς στην κ. Ζαφειράκου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ συγχαρητήριο μήνυμα στην «καλύτερη δασκάλα του κόσμου» έστειλε και η Τερέζα Μέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή