Διαμάχης συνέχεια για τη θέση του ΧΥΤΥ Aνδρου

Διαμάχης συνέχεια για τη θέση του ΧΥΤΥ Aνδρου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνάει ο Δήμος Ανδρου, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η χωροθέτηση του πρώτου νόμιμου ΧΥΤΥ του νησιού και μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο δήμος απειλεί να στραφεί νομικά κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κατηγορώντας τη για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία αδειοδότησης του έργου και, όπως υποστηρίζει, για μεροληπτική αντιμετώπιση του έργου υπέρ ομάδας αντιδρώντων κατοίκων. Η αντίδραση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν άμεση, καθώς λίγες ημέρες μετά ορίστηκε ημερομηνία σύγκλησης του συμβουλίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε προ δεκαπενθημέρου ο δήμος, παραθέτει το μακρύ ιστορικό της υπόθεσης, καθώς η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΥ ξεκίνησε… το 2012. Οπως υποστηρίζει, ο δήμος έχει κάνει ό,τι του έχει ζητηθεί (επιπρόσθετη υδρολογική μελέτη, διεξοδική αρχαιολογική έρευνα) και εξακολουθεί να μην έχει πάρει το «πράσινο φως» για το έργο, με κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα ένταξής του προς χρηματοδότηση.

«Η μεσολάβηση απαράδεκτα μεγάλου χρονικού διαστήματος από την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ΧΥΤΥ (έτος 2012) μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις επιπλέον ενέργειες και μελέτες τις οποίες υλοποίησε ο δήμος σε πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχει ως συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να επιβαρύνονται δυσβάσταχτα οι δημότες», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ανδρου, Θεοδόσης Σουσούδης. «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Ανδρου με οποιαδήποτε επίκληση αναμονής νέων στοιχείων, γνωμοδοτήσεων (π.χ. ΙΓΜΕ) αποτελεί πλέον πασιφανώς μεροληπτική αντιμετώπιση της διοίκησης κατά της νήσου Ανδρου και υπέρ της ομάδας μερικών αντιδρώντων. Αποτελεί επίσης παράβαση της αρχής της ισοπολιτείας σε βάρος των Ανδριωτών, παράβαση των κανόνων της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τα ανωτέρω οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα της καταχρηστικής άσκησης των αρμοδιοτήτων και εγείρουν νομικές συνέπειες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο», καταλήγει το υπόμνημα του δημάρχου.

Η αντίδραση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν άμεση. Μερικές ημέρες αργότερα όρισε ημερομηνία σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (29 Μαρτίου) ειδικά για την περίπτωση της Ανδρου «λόγω της πληθώρας αιτήσεων για παράσταση στο συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα». Στο συμβούλιο αναμένεται… ομοβροντία κατά του έργου, καθώς έχουν ζητήσει να παρασταθούν (τουλάχιστον) 26 αντιδρώντες και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (και γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας) Γιάννης Καπάκης.

Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση και αναβολή θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ (και παραπέμπει το έργο στις ελληνικές καλένδες), η λύση μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στη διατήρηση μεν της προτεινόμενης χωροθέτησης αλλά με επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας κατά την κατασκευή, ώστε να καλυφθούν οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή