ΗΠΑ – Τραμπ: Παράνομα δεδομένα μέσω Facebook

ΗΠΑ – Τραμπ: Παράνομα δεδομένα μέσω Facebook

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Σημαντική υποχώρηση κατέγραφε χθες το μεσημέρι η μετοχή του Facebook, ύστερα από τις αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica, η οποία είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ, απέκτησε παράνομα πρόσβαση στα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς ιστοσελίδας.

Αναλυτές της Γουόλ Στριτ εκτιμούσαν χθες ότι οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν τα «θεμελιώδη προβλήματα» του εταιρικού προτύπου του Facebook, ανοίγοντας τον δρόμο για αυστηρότερη ρύθμιση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τη διαρροή εμπιστευτικών δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη παραβίαση. Αντίστοιχη έρευνα στις ΗΠΑ ζήτησαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κένεντι και η Δημοκρατική Εϊμι Τζιν Κλόμπουτσαρ.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες New York Times και Observer, εμπιστευτικά δεδομένα περισσοτέρων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook περιήλθαν παράνομα στην κατοχή της Cambridge Analytica και τα δεδομένα αυτά δεν αφαιρέθηκαν, παρά το σχετικό αίτημα του Facebook από το 2015.

Την υπόθεση αποκάλυψε ο Κρίστοφερ Ουάιλι, Καναδός πρώην εργαζόμενος της Cambridge Analytica, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Ρόμπερτ Μέρσερ, καθώς και του πρώην πολιτικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον. «Εκμεταλλευθήκαμε το Facebook για να “αντλήσουμε” εκατομμύρια προφίλ χρηστών και να δημιουργήσουμε μοντέλα διαδικτυακής συμπεριφοράς», λέει ο Ουάιλι.

Κεντρικός παίκτης της Cambridge Analytica και δημιουργός λογισμικού παρακολούθησης χρηστών ήταν ο Ρώσος ειδικός Αλεξάντρ Κόγκαν, που επινόησε ένα φαινομενικά «αθώο» τεστ προσωπικότητας για χρήστες του Facebook. Μέσω του τεστ αυτού, ο Κόγκαν συνέλεξε όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα όσων απήντησαν στο τεστ, αλλά και στοιχεία «φίλων» τους στο Facebook, χάρη σε λογισμικό παρακολούθησης που δημιούργησε ο Ρώσος προγραμματιστής.

Η αποκάλυψη δημιουργεί νέα σημαντικά και επείγοντα ερωτήματα για τη συμμετοχή του Facebook στη στοχοποίηση Αμερικανών ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, με σκοπό την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας έχει εγκαινιάσει έρευνα για τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραμάτισε η Cambridge Analytica στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή