Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον καταγράφει υψηλές ζημίες

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον καταγράφει υψηλές ζημίες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για τον άλλοτε κραταιό μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον, ο οποίος έγινε γνωστός για τις μεγάλες τοποθετήσεις του κατά τη διάρκεια της κρίσης σε περίπλοκα προϊόντα στην αγορά παραγώγων και για το στοίχημά του ότι η αμερικανική αγορά ακινήτων θα καταρρεύσει. Επαληθεύτηκε και πλούτισε. Επιπροσθέτως, ο Τζον Πόλσον διατηρεί μερίδια σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank.

Σε πρώτη φάση, η διάλυση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων προκάλεσε χρηματοπιστωτική κρίση και εν συνεχεία οι κραδασμοί της μεταδόθηκαν και στη διεθνή οικονομία. Μετά τις διαδοχικές απώλειες στην εταιρεία του Paulson Co., με τα επιμέρους ξεχωριστά επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, ο ιδρυτής της θα επιστρέψει χρήματα σε κάποιους επενδυτές και θα προβεί σε περικοπές προσωπικού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, απέλυσε έμπειρους χρηματιστές και στενούς συνεργάτες του, συνεχίζοντας μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2016. Τότε, στην Paulson Co. απασχολούνταν 128 άτομα και σήμερα 95. Ο όμιλος του μεγιστάνα επενδυτή ιδρύθηκε το 1994 και βρέθηκε στο απόγειο του, όσον αφορά τον πλούτο και τη φήμη, από το 2007 έως και το 2011. Το 2011 τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του ανήλθαν στα πρωτοφανή επίπεδα των 38 δισ. δολαρίων. Σήμερα έχουν μειωθεί στα 9 δισ. δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν το 70%-90% ανήκει στον ίδιο τον Τζον Πόλσον και τους υπαλλήλους του. Το μερίδιο του ιδίου επί των κεφαλαίων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, διότι έχανε πελάτες και οι αποδόσεις έφθιναν.

Εύλογο ερώτημα

Πώς ακριβώς θα αντιδράσει ο Τζον Πόλσον; Εχει ήδη ανακοινώσει ότι στους επενδυτές των κεφαλαίων Paulson Credit Opportunities, που υπέστησαν απώλειες, θα επιστραφούν χρήματα. Συν τοις άλλοις, θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου της Paulson Co. Τώρα απομένει να μάθουμε αν θα μετασχηματίσει την εταιρεία του σε μία μονάδα που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά κεφάλαια δικά του, της οικογένειάς του και του στενού κύκλου του. Συνεργάτες του διευκρινίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος σχεδιασμός προς το παρόν.

Αντιθέτως, ο Τζον Πόλσον ενδιαφέρεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρους σε επενδύσεις σχετικά με κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών. Επίσης, θα εντείνει τις δραστηριότητες που αφορούν την επενδυτική στρατηγική στην αγορά και πώληση μετοχών δύο υπό συγχώνευση επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στοιχηματίζει κανείς ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας που είναι στόχος εξαγοράς θα ενισχυθεί πέραν της τιμής προσφοράς, ενώ της αγοράστριας εταιρείας θα εξασθενήσει, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα από τα παλαιότερα επενδυτικά κεφάλαια, το Paulson Partners, είχε απώλειες 42% συνολικά. Καλύτερες επιδόσεις είχαν το 2017 τα Paulson Credit Opportunites, με 11% απόδοση, και τα Pure Spread, που κάνουν τοποθετήσεις σε λιγότερο ευμετάβλητες αγορές.

Σημειωτέον ότι ο 62χρονος μεγαλοεπενδυτής είχε αποκομίσει για τον ίδιο κέρδη σχεδόν 4 δισ. δολαρίων από την κρίση. Εκτοτε, όμως, υπέπεσε και σε σφάλματα. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, ο όμιλος Paulson Co. έκανε εσφαλμένες επιλογές, όπως οι μετοχές εταιρειών στον κλάδο της υγείας, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στην εξόρυξη χρυσού. Ιδιαίτερα άστοχο αποδείχθηκε το μεγάλο στοίχημα στη φαρμακευτική Valeant Pharmaceuticals, όπου η Paulson Co. ήταν η μεγαλύτερη μέτοχος. Η μετοχή της από τα 262,50 δολάρια το 2015 έφθασε σήμερα μόλις στα 16,80 δολάρια. Επιπλέον, μία άστοχη κίνησή του ήταν και αυτή εις βάρος των γερμανικών ομολόγων, προβλέποντας επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή