Τα πυρά του Ρασέ για τους δημαγωγούς

Τα πυρά του Ρασέ για τους δημαγωγούς

Κύριε διευθυντά

Στο λυκόφως της ζωής του, ο Γάλλος αρχαιολόγος Γκι Ρασέ ανασύρει τις αναμνήσεις της νιότης του από το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα του 1958 και γράφει για τους δημαγωγούς, αρχαίους και νεότερους, οι οποίοι αναρριχώνται στους θρόνους της εξουσίας, στο βιβλίο του «Προσκυνητής στην Αρχαία Ελλάδα». Παραθέτω άνευ σχολίων τη σχετική περικοπή.

«Σαν από ειρωνεία της μοίρας, η ιστορία αρέσκεται πάντα να ταπεινώνει τον εγωισμό του πνεύματός τους, χωρίς εν τούτοις ποτέ να χρησιμεύει ως μάθημα σε όλους εκείνους που διαδοχικά χειρίζονται την πολιτική ισχύ. Καθένας απ’ αυτούς θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω των υπολοίπων συνανθρώπων του, πιστεύει ότι ανήλθε στην εξουσία χάρι στα ασύγκριτα πνευματικά του προσόντα, ότι διαθέτει σπάνια ιδιοφυΐα που αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του και ότι δεν βρίσκεται στη θέση που κατέχει από μια ιδιοτροπία της τύχης ή εξαιτίας ευνοϊκών περιστάσεων».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή