Δέσμευση επί της ουσίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικός αρχηγός διατυπώνει μια σημαντική θέση και όμως κανείς δεν ασχολείται· ούτε καν οι δικοί του. Απευθυνόμενος μάλιστα σε νέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε κάτι σημαντικό επί της ουσίας της πολιτικής: «Δεσμεύομαι, λοιπόν, ότι με τη δικιά σας εμπιστοσύνη, θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ και θα ισχύει ο ίδιος κατώτατος μισθός για όλους».

Το θέμα είναι σοβαρό. Τον Μάρτιο 2012, με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το ΔΝΤ, κυρίως, απαιτεί τη μείωση της κατώτατης αμοιβής. Πράγματι, ορίζεται, μειωμένο κατά 22%, κατώτατο όριο 586 ευρώ και υποκατώτατο 511 ευρώ. Αυτή τη διαφορά των 75 ευρώ, που αφορά, χονδρικά, έναν στους δέκα μισθωτούς, θέλει να επιστρέψει ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η δραματική αυτή παρέμβαση έπρεπε να λήξει μαζί με το δεύτερο μνημόνιο, το 2014. Ομως, η ισχύς της περικοπής επεκτάθηκε με το τρίτο μνημόνιο και ενισχύθηκε μάλιστα πρόσφατα με τη δεύτερη αξιολόγηση. Δεν έχει μάλιστα συμφωνηθεί με την τρόικα το νέο πλαίσιο διαμόρφωσης των κατώτατων αμοιβών. Κατά την εκτίμησή μου, η κυβέρνηση θέλει να ορίσει μόνη της, για προφανέστατους ψηφοθηρικούς λόγους, το νέο κατώτατο όριο αμοιβής, στη βάση συγκεκριμένης μελέτης με την οποία θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Το φθινόπωρο 2016, η Επιτροπή Σοφών (διεθνείς εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) δεν κατέληξε σε ενιαία άποψη και έδωσε διετή διορία. «Η επιτροπή διαφωνεί για τον ρόλο της κατώτατης αμοιβής των νέων. Ενα τμήμα της επιτροπής συμβουλεύει την αντικατάσταση της κατώτατης αμοιβής για τους νέους με μια υποκατώτατη αμοιβή που θα ισχύει επί διετία και θα λαμβάνει υπ’ όψιν της την εργασιακή εμπειρία. Ενα άλλο τμήμα της επιτροπής πρότεινε τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος», έγραψαν στο πόρισμα.

Με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ενισχύεται καθοριστικά το μέτωπο όσων πιστεύουν ότι η ανασύνταξη των εργασιακών σχέσεων θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να πάρει την πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο που πέρασε, όπως προβλέπει διάταξη νόμου του 2013, γεγονός που κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Είναι παράδοξο ότι την ίδια περίοδο η δρ Αχτσιόγλου έδινε τη μία συνέντευξη μετά την άλλη, ενώ πολλαπλασίασε την παρουσία της στη Βουλή. Για την… ταμπακιέρα, όμως, δεν είπε τίποτε. Εδωσε έτσι την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να πάρει αυτός την πρωτοβουλία, ελπίζοντας ότι θα ακυρωθεί ένα πεδίο άκρατης μεταμνημονιακής λαϊκίστικης εκμετάλλευσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή