ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αστακός με σάλτσα

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αστακός, Συνταγές, Θαλασσινά, Νηστήσιμα, Καρότο, Σάλτσες / Ζωμοί, Κυρίως Πιάτο

Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: περίπου 40΄

Υλικά για 4 άτομα
  • 2 μικροί αστακοί του 1/2 κιλού ο καθένας
  • 1 ποτήρι (300 ml) λευκό, ξηρό κρασί
  • 1½ ποτήρι πολτοποιημένες ντομάτες ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές, αραιωμένος σε 1½ ποτήρι νερό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • 4 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 6 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, μπόλικο μαύρο πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα και τρυφερά κοτσάνια μαϊντανού, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Ρίχνουμε τους αστακούς σε νερό που κοχλάζει και τους αφήνουμε να βράσουν για 2 - 3 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους κόβουμε στα δύο κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι (τους κόβουμε από τη μεριά της «κοιλιάς»).

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το σέλινο και τα καρότα μέχρι να μαραθούν, για περίπου 5 - 6 λεπτά.

Προσθέτουμε τα σκόρδα, τη δάφνη, το μαϊντανό, την ντομάτα και το κρασί.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, βάζουμε τους αστακούς με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί μέχρι να πήξει η σάλτσα, για άλλα 10 - 15 λεπτά.

Δοκιμάζουμε για το αλάτι και προσθέτουμε μπόλικο μαύρο πιπέρι.

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες ή ζυμαρικά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ