Σαντορίνη: Ονειρικός επιτάφιος

Σαντορίνη: Ονειρικός επιτάφιος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίκεντρο τον Πύργο και τα λυχναράκια της Μεγάλης Παρασκευής, στήνεται ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το κορυφαίο πασχαλινό έθιμο της Σαντορίνης λαμβάνει χώρα στον Πύργο, ο οποίος φωτίζεται με τα διάσημα πια τενεκεδάκια που τοποθετούνται σχεδόν παντού, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό σκηνικό μέσα από το οποίο περνά ο επιτάφιος. Τα τελευταία χρόνια το έθιμο τελείται και στα χωριά Οία, Κοντοχώρι και Φηροστεφάνι. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, πάντως, φροντίστε να βρεθείτε στον Εμπορειό για το «έθιμο των σημάντρων», κατά το οποίο οι ντόπιοι διασχίζουν το χωριό με τσαμπούνες. Χτυπώντας καμπανάκια και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, καλούν τους νοικοκύρηδες στον επιτάφιο.

Σαντορίνη: Ονειρικός επιτάφιος-1

Ο φαντασμαγορικός Πύργος φωτισμένος από αμέτρητα τενεκεδάκια για χάρη του επιταφίου. (Φωτογραφία: © ΘΑΝΟΣ ΡΙΒΙΟΣ/AEROMOTION)

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Οι «μπαλαφουμάδες», αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, έχουν την τιμητική τους στην Ανάσταση σε όλα τα χωριά. Αν προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, ανεβείτε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, όπου η ρίψη βαρελότων απαγορεύεται, και θα δείτε όλο το νησί στα πόδια σας να φλέγεται από τα πυροτεχνήματα.

Σαντορίνη: Ονειρικός επιτάφιος-2

Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στον Πύργο, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Κατά τη διάρκειά της γίνεται και η Δεύτερη Ανάσταση. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Νωρίς το απόγευμα φροντίστε να βρίσκεστε στην Περίσσα για την καύση του Ιούδα.

Σαντορίνη: Ονειρικός επιτάφιος-3

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την ανασκαφή στο Ακρωτήρι. (Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ)

ΠANTOΣ ΚΑΙΡΟΥ

Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι (τηλ. 22860 81939), αλλά και το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης, του Βενετσάνου (τηλ. 22860-21100, venetsanoswinery.com) στο Μεγαλοχώρι, κατασκευασμένο το 1949. Περάστε ένα πρωινό στο Atlantis Books (atlantisbooks.org) στην Οία, που συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία του κόσμου. Πηγαίνετε μέχρι τη Βλυχάδα και το παλιό εργοστάσιο τομάτας Νομικός (santoriniartsfactory.gr), που μετατράπηκε σε Βιομηχανικό Μουσείο και παρουσιάζει ποικίλες εκθέσεις και δράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή