Ενώπιον βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την Cambridge Analytica

Ενώπιον βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την Cambridge Analytica

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η κρίση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία γύρω από το Facebook, ύστερα από τις αποκαλύψεις που είδα το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίες αναφέρουν ότι η εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία συνεργάστηκε την προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε χωρίς άδεια τα προσωπικά δεδομένα πενήντα εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, όταν της ζητήθηκε να τα διαγράψει, δεν το έπραξε.

Στην τελευταία σημαντική εξέλιξη της υπόθεσης, ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού Μαρκ Ζούκερμπεργκ κλήθηκε από μία βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή να καταθέσει σχετικά με τη χρήση των δεδομένων από τη βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης ζήτησε πληροφορίες από τον Ζούκερμπεργκ με επιστολή του. «Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρίες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένων λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις τους συστηματικά υποτιμούν αυτό τον κίνδυνο και είναι παραπλανητικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέμιαν Κόλινς.

Επίσης, η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ζήτησε ένταλμα, για να πραγματοποιήσει έρευνες στα γραφεία της βρετανικής εταιρείας.

«Ερευνούμε κατά πόσο το Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής Πληροφοριών, στο ραδιόφωνο του BBC.

Αμερικανοί και Βρετανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για το πώς η εταιρεία κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία το 2014 και γιατί το Facebook δεν κατάφερε να ενημερώσει τους χρήστες του για αυτή τη διαδικτυακή κλοπή.

Εξηγήσεις από τον Ζούκερμπεργκ ζητήθηκαν και στις ΗΠΑ, με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας να του στέλνει χθες επιστολή, ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για τα στοιχεία των χρηστών του Facebook. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ερευνά το Facebook. Η μετοχή της εταιρίας, που χθες σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%, υποχώρησε σήμερα περαιτέρω 1,8%.

Η επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου αναμένει την απάντησή του Ζούκερμπεργκ έως τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιστολή που του απέστειλε.

Ενημέρωση του Κογκρέσου αύριο

Στο μεταξύ, η εταιρεία Facebook Inc. ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει αύριο τα στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα.

Μια εκπρόσωπος της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και ένας βοηθός στη Γερουσία επιβεβαίωσαν ότι θα γίνει αυτή η ενημέρωση.

Όπως στη Βρετανία, πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν ζητήσει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή