ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η πρόταση διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας στον συνασπισμό που μάχεται τους Χούτι στην Υεμένη

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η πρόταση διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας στον συνασπισμό που μάχεται τους Χούτι στην Υεμένη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε απόψε μια πρόταση με την οποία θα σταματούσε η στρατιωτική βοήθεια στον συνασπισμό που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, την ώρα που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντιόταν στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Την πρόταση αυτή είχαν καταθέσει τρεις γερουσιαστές της πλειοψηφίας και την αντιπολίτευσης, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος αν περνούσε, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στον συνασπισμό θα κρινόταν παράνομη και, εφόσον εγκρινόταν το ψήφισμα και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα διακοπτόταν.

Οι γερουσιαστές όμως την απέρριψαν, με ψήφους 55 έναντι 44, καθώς ορισμένοι την θεώρησαν «πρόχειρη», ενώ άλλοι θεώρησαν αναγκαίο να συνεχιστεί η υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία απέναντι στο Ιράν, που κατηγορείται ότι στηρίζει τους Χούτι.

Από το 2015, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια στον συνασπισμό αυτόν στον τομέα των πληροφοριών, του ανεφοδιασμού εν πτήσει και της επιμελητειακής υποστήριξης. Οι γερουσιαστές θεωρούν ότι αυτή η στρατιωτική βοήθεια θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, το Κογκρέσο είναι αυτό που κηρύσσει πόλεμο. Στην πράξη ωστόσο, οι πρόεδροι διατάζουν συχνά στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκριση από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Αν το Κογκρέσο θέλει να κάνει πόλεμο στην Υεμένη ή αλλού, ας ψηφίσουμε για να κηρύξουμε τον πόλεμο. Ας σταματήσουμε να εκχωρούμε αυτήν την ευθύνη στον πρόεδρο, είτε είναι Ρεπουμπλικάνος είτε Δημοκρατικός», δήλωσε νωρίτερα ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ένας από τους τρεις που προωθούσαν την πρόταση. Την αντίθεσή τους πάντως είχαν εκφράσει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Κόρκερ και αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή