Κράτηση Σαρκοζί για «λυβική» χρηματοδότηση

Κράτηση Σαρκοζί για «λυβική» χρηματοδότηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, που μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες, έθεσε χθες η αστυνομία της Ναντέρ, έξω από το Παρίσι, τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο έρευνας παράνομων χρηματοδοτήσεων της προεκλογικής εκστρατείας το 2006 από το καθεστώς του δολοφονηθέντος ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ήδη εγκαινιάσει έρευνα το 2013 για την υπόθεση χρηματοδότησης από τη Λιβύη, μετά τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία και μεσάζοντα Ζιάντ Τακεντίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρέδωσε 5 εκατ. ευρώ το 2006 σε μετρητά στον οικονομικό υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, Ερίκ Βερθ.

Τους ισχυρισμούς αυτούς έχει απορρίψει ο πρώην πρόεδρος, χαρακτηρίζοντάς τους «κατασκευασμένους» και «ανυπόστατους».

Λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία το 2007, ο Σαρκοζί είχε δεξιωθεί τον Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος υφίστατο διπλωματικό αποκλεισμό από τους ηγέτες της Δύσης. Παρά τις φιλικές σχέσεις που ανέπτυξε ο Σαρκοζί με τον Καντάφι, ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε ένας από τους πλέον επίμονους υποστηρικτές της στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ το 2011, που οδήγησε στην ανατροπή και τη δολοφονία του ιστορικού ηγέτη της Λιβύης.

Το 2012, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart δημοσίευσε δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Μούσα Κούσα, ο οποίος αποκάλυπτε ότι ο στενός συνεργάτης του Σαρκοζί και μετέπειτα γενικός γραμματέας της προεδρίας Κλοντ Γκεάν είχε λάβει τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας Σαρκοζί μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Ιανουαρίου 2007.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κρατείται στα αρχηγεία της υπηρεσίας OCLCIFF (Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς) στη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι. Στα κεντρικά της OCLCIFF προσήλθε χθες και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρις Ορτεφέ, ο οποίος κατέθεσε οικειοθελώς, χωρίς να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Ο άτυπος «ταμίας»

Στην υπόθεση εμπλέκεται ως μεσάζων και ο πρώην άτυπος «ταμίας» του καθεστώτος Καντάφι και διαχειριστής αμοιβαίου κεφαλαίου για την επένδυση λιβυκών ενεργειακών κερδών Μπασίρ Σαλέχ, ο οποίος διέφυγε στη Νότια Αφρική. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Σαλέχ τραυματίσθηκε βαριά κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ζητήσει τη σύλληψη του Σαλέχ από την κυβέρνηση της Πραιτώριας.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή