Προειδοποίηση Σι σε Ταϊβάν

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

­Η επαγγελία για «μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους», που θα δώσει στη μεγάλη χώρα «τη θέση που της αξίζει στον κόσμο» σφράγισε την ομιλία του Σι Τζινπίνγκ στο κλείσιμο της ετήσιας συνόδου του Κοινοβουλίου.

«Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, ο κινεζικός λαός υπήρξε αδάμαστος και επέμεινε με θάρρος να δίνει έως το τέλος αιματηρές μάχες εναντίον των εχθρών του», δήλωσε στην υψηλών εθνικιστικών τόνων ομιλία του ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «μόνον ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει τη χώρα».

Ιδιαίτερα αυστηρές ήταν οι προειδοποιήσεις του Σι προς όσους θρέφουν αυτονομιστικές διαθέσεις έναντι του Πεκίνου. Απευθυνόμενος στην ηγεσία της νησιωτικής Ταϊβάν, που αυτονομήθηκε από την ηπειρωτική Κίνα μετά τη νίκη των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο, το 1949, τόνισε την αποφασιστικότητά του «για την επίτευξη πλήρους ενοποίησης της χώρας» και προσέθεσε: «Οποιεσδήποτε ενέργειες ή στρατηγήματα με στόχο τη διάσπαση της Κίνας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν και θα συναντήσουν την καταδίκη του λαού και την τιμωρία της Ιστορίας».

Τροχιά επιδείνωσης

Οι σχέσεις μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν μπήκαν σε τροχιά επιδείνωσης από το 2016, όταν πρόεδρος της νησιωτικής χώρας αναδείχθηκε η Τσάι Ινγκ Γουέν, από την παράταξη που δεν επιθυμεί την επανένωση με τον μεγάλο γείτονα. Απαντώντας στην ομιλία Σι, το Συμβούλιο Διακινεζικών Υποθέσεων της Ταϊβάν εξέφρασε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης να προστατέψει «την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία» της χώρας και κάλεσε την ηγεσία του Πεκίνου «να εγκαταλείψει τα κλισέ του εκφοβισμού».

Τις ανησυχίες της Κίνας επιτείνει η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ. Στις εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων για το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ήρθε να προστεθεί ο νέος νόμος που ψήφισε το Κογκρέσο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο εν λόγω νόμος, που επικυρώθηκε από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρύνει υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκέπτονται την Ταϊβάν, την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επισήμως ως ανεξάρτητο κράτος, αν και της παρέχουν οπλικά συστήματα.

Το Χονγκ Κονγκ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος Σι σημείωσε ότι το Πεκίνο θα σεβαστεί την υψηλού βαθμού αυτονομία που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα καταβληθούν εντατικές προσπάθειες προκειμένου «να ενισχυθούν η εθνική συνείδηση και το πατριωτικό πνεύμα» στο σημαντικό αυτό κέντρο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος, αναφορικά με τις εδαφικές διαμάχες ανάμεσα στην Κίνα και γείτονές της για περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, προειδοποίησε ότι «δεν θα παραχωρηθεί ούτε ένα εκατοστό» κινεζικής γης, προσθέτοντας ότι η αλματώδης ανάπτυξη της χώρας του «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Κατά τη διάρκεια της φετινής συνόδου του κινεζικού Κοινοβουλίου, που κράτησε δύο εβδομάδες, ο Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε την ισχύ του με την τροποποίηση του συντάγματος, που του δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει επ’ αόριστον στην εξουσία. Επιπλέον, διόρισε στενούς συνεργάτες του σε θέσεις-κλειδιά και το περασμένο Σάββατο επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή