Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι μεταξύ Ε.Ε. – Πολωνίας

Ανεβαίνουν ξανά οι τόνοι μεταξύ Ε.Ε. – Πολωνίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Φρανς Τίμερμανς χαρακτήρισε χθες ανεπαρκή την 94σέλιδη απάντηση της Πολωνίας στις ανησυχίες των Βρυξελλών περί διάβρωσης του κράτους δικαίου στη χώρα. Την ερχόμενη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στη Βαρσοβία προκειμένου να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και να μην ξεκινήσουν διαδικασίες κυρώσεων.

«Συμφωνήσαμε ότι αυτή η λευκή βίβλος (οι 94 σελίδες) δεν είναι απάντηση στις συστάσεις της Κομισιόν», είπε ο Τίμερμανς. «Αν η ιδέα ότι έχει κανείς δικαίωμα να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα γίνεται κατανοητή ως δικαίωμα να το θέσει υπό πολιτικό έλεγχο, τότε έχουμε πρόβλημα». Η Βαρσοβία υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αποσκοπεί στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς και στην αποπομπή δικαστών που βρίσκονται στη θέση τους από την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού. Επίσης, καλεί τις Βρυξέλλες να μη σπεύσουν σε συμπεράσματα προτού εξετάσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην πράξη.

Υπό τον νέο πρωθυπουργό Ματέουζ Μοραβιέτσκι, η Πολωνία έχει εμπλακεί σε διάλογο με τις Βρυξέλλες, χαμηλώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Οι χθεσινές δηλώσεις του Τίμερμανς υποδηλώνουν ότι αυτός ο διάλογος μάλλον δεν πάει και τόσο καλά. Πάντως, η Πολωνία επέδειξε αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας να συνδέσει την πειθαρχική διαδικασία εις βάρος της με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουγγαρία, αντιθέτως, που προσφέρει διπλωματική στήριξη στην Πολωνία, κατήγγειλε ως υποκριτική την στάση της Κομισιόν, λόγω των εξαιρετικά αμφιλεγόμενων διαδικασιών που χρησιμοποιήθηκαν για την προαγωγή του επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγιερ, στο αξίωμα του γενικού γραμματέα της Κομισιόν. Η προαγωγή αμφισβητείται από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ έχει χαρακτηριστεί «καλοσχεδιασμένο πραξικόπημα» από τον γαλλικό Τύπο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή