Νέα πυρά από Π. Καμμένο κατά της Αγκυρας

Νέα πυρά από Π. Καμμένο κατά της Αγκυρας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπέρβαση της «μίνι» κυβερνητικής κρίσης που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και έφτασε τους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης –ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ– στα πρόθυρα ρήξης επιβεβαίωσε εκ νέου χθες ο μικρός κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε εκεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μία από τις αρκετές συναντήσεις που είχαν οι δυο τους όλες τις προηγούμενες ημέρες, από τη στιγμή της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και μετά, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Γιατί τότε η χθεσινή συνάντηση έπρεπε να ανακοινωθεί, εφόσον αφορούσε, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το θέμα των δύο στρατιωτικών και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες εφεξής για το ζήτημα αυτό;

Ο κ. Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έδωσε άλλο περιεχόμενο στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, περιγράφοντας επί της ουσίας μια συζήτηση επαναβεβαίωσης της βάσης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η κυβερνητική συνεργασία: «Συζητήσαμε για τους κύριους σκοπούς συγκρότησης της κυβέρνησης συνεργασίας, ο ένας ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και ο δεύτερος στόχος, η κάθαρση. Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και των δύο στόχων. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Με αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας, μιας έντιμης πολιτικής συνεργασίας σπάσαμε το κατεστημένο της αντιπολίτευσης», δήλωσε. Γιατί χρειάστηκε η επαναβεβαίωση του περιεχομένου συμπόρευσης των δύο εταίρων από τη στιγμή που αμφότεροι διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε πληροφορία για τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα είναι απορίας άξιον.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έσπευσε να επαναλάβει ότι η συνεργασία θα συνεχισθεί μέχρι τέλους «με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές», αναφορά που προφανώς σχετίζεται με τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Είναι γνωστή η θέση μας για μη χρήση του όρου “Μακεδονία”», είπε.

Σε σχέση με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, δήλωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Στην Κ.Ο. ΑΝΕΛ

Πάντως, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, στράφηκε κατά της Αγκυρας σε υψηλούς τόνους. Αν μη τι άλλο, στο πλαίσιο της επαναβεβαίωσης της κοινής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατοχύρωσε το δικαίωμα στη δημόσια έκφραση των απόψεών του, που μπορεί συχνά να δείχνουν αντιφατικές σε σχέση με την κεντρική κυβερνητική τοποθέτηση, αλλά προφανώς ο ίδιος θεωρεί ότι με αυτές απευθύνεται καλύτερα στο ακροατήριό του. Ετσι, ανέφερε ότι «η Τουρκία λειτουργεί με τη λογική του “Εξπρές του μεσονυκτίου”», καθώς και ότι η γείτων έχει θεσμοθετήσει το καθεστώς ανταλλαγής ομήρων. Μιλώντας στους βουλευτές του, ο κ. Καμμένος τους παρότρυνε να απαντούν σε τυχόν αμφισβήτησή τους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους για τους δύο στρατιωτικούς. Εκτενής συζήτηση έγινε για τις εξελίξεις μετά την εισβολή του ενόπλου Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα, όπου υπήρξαν διαμαρτυρίες ορισμένων βουλευτών κατά των αναφορών συναδέλφων τους από τη Θεσσαλονίκη σε αθηνοκεντρικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή