Αλλαγές Γαβρόγλου στα πρότυπα – πειραματικά

Αλλαγές Γαβρόγλου στα πρότυπα – πειραματικά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση της θητείας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα πειραματικά και πρότυπα σχολεία (ΠΠΣ) για ένα σχολικό έτος, δηλαδή έως τις 31/08/2019, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, καθώς ετοιμάζει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 14/1/2018. Εξαιτίας, πάντως, του θολού τοπίου για την οργανική θέση των εκπαιδευτικών που τώρα υπηρετούν στα ΠΠΣ και της αρνητικής διάθεσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα ΠΠΣ, πολλοί έχουν αποχωρήσει.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες το υπουργείο, η θητεία των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ΠΠΣ, η οποία λήγει 31/08/2018, θα παραταθεί, καθώς οι κρίσεις για την κάλυψη των θέσεων δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν την τρέχουσα χρονιά. Επίσης, θα δοθεί το δικαίωμα μετάθεσης στους εκπαιδευτικούς των ΠΠΣ από την τρέχουσα χρονιά, εφόσον έχουν καταθέσει αίτηση. Τα ΠΠΣ έχουν 12.000 μαθητές. Ως προς τους διδάσκοντες, υπό τον νόμο 3966/2011, το καλοκαίρι του 2013 καλύφθηκαν 400 θέσεις εκπαιδευτικών με πενταετή θητεία, με αξιολόγηση μεταξύ 1.600 που υπέβαλαν αίτηση. Το 2014, με την ίδια διαδικασία, πληρώθηκαν 100 θέσεις μεταξύ 350 αιτούντων. Φέτος, ολοκληρώνεται η πενταετής θητεία των πρώτων 400 και δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγησή τους. Νόμος θα ορίσει νέα κριτήρια επιλογής, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να υπηρετήσουν στα ΠΠΣ θα καταθέτουν φάκελο με τα τυπικά τους προσόντα για να μοριοδοτηθούν, αλλά τελικά θα επιλέγονται από το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης ή τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπου ο ρόλος των συνδικαλιστικών συντεχνιών είναι καθοριστικός. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, που τάσσονται κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αντιμετωπίζουν αρνητικά τους εκπαιδευτικούς των ΠΠΣ που έως τώρα (με βάση τον νόμο 3966) δέχθηκαν να αξιολογηθούν.

Η εχθρική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, πολλών τοπικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης και η μη απόδοση των κινήτρων που προβλέπονται από τον νόμο για τους εκπαιδευτικούς των ΠΠΣ οδήγησαν πολλούς (πάνω από το 1/3) υπηρετούντες σε ΠΠΣ να υποβάλουν αιτήσεις για τοποθέτηση από το 2018-2019 σε μη ΠΠΣ. Επιπρόσθετα, κατά τις τελευταίες κρίσεις για διευθυντές σε μη ΠΠΣ, περίπου το 10% των εκπαιδευτικών σε ΠΠΣ προκρίθηκε για μία θέση, κάποιοι άλλοι αποσπάστηκαν σε σχολεία του εξωτερικού ή υπηρεσίες του υπουργείου και κάποιοι μετατάχθηκαν σε ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή