­­­Τα… ρωσικά «γκολ» στη Μ. Βρετανία

­­­Τα… ρωσικά «γκολ» στη Μ. Βρετανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το πάνω διάζωμα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κρέμεται ένα πανό των φίλων της Τσέλσι, στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, που γράφει «Η Ρωμα(ν)ική Αυτοκρατορία», αναφερόμενη με περηφάνια στον Ρώσο ιδιοκτήτη της ομάδας Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ομως, καθώς η βρετανική κυβέρνηση απειλεί με αντίποινα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δηλητηρίαση ενός πρώην Ρώσου κατασκόπου, βάζοντας στο στόχαστρο την περιουσία Ρώσων ολιγαρχών στο Λονδίνο, το πανό αυτό γίνεται σύμβολο και για κάτι άλλο, δηλαδή πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στη Βρετανία αν τιμωρηθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες εκεί.

Διότι τυχόν «πάγωμα» της περιουσίας τους δεν θα αφορά μόνο τις πλούσιες μονοκατοικίες τους στα προάστια ή τους λογαριασμούς στις βρετανικές τράπεζες: Θα έχει περίπλοκες και απρόβλεπτες συνέπειες στην καθημερινότητα της Βρετανίας, στην οποία το ρωσικό χρήμα έχει χωθεί πολύ βαθιά.

Ο κ. Αμπράμοβιτς δεν είναι φυσικά ο μόνος δεσμός της Ρωσίας με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Στην άλλη πλευρά του Λονδίνου, ένας ακόμη ολιγάρχης, ο Αλισερ Ουσμάνοφ, έχει το 30% της Αρσεναλ, ενώ ο Βρετανοϊρανός συνεργάτης του, Φαρχάντ Μοσίρι, είναι ο κύριος μέτοχος της Εβερτον, της οποίας το προπονητήριο έχει το όνομα USM, της εταιρείας του κ. Ουσμάνοφ.

Μία ακόμη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, η Μπόρνμουθ βασίζεται στο ρωσικό χρήμα του Μαξίμ Ντέμιν, ενώ και δύο άλλοι σύλλογοι, οι Πόρτσμουθ και Ρέντινγκ, είναι σε ρωσικά χέρια. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία Αεροφλότ είναι χορηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γκάζπρομ της Τσέλσι.

Η λογική πίσω από τη διείσδυση αυτή, σύμφωνα με τον Πολ Μπράναγκαν, καθηγητή μάνατζμεντ και πολιτικής στον αθλητισμό σε πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αφορά την κατοχύρωση ήπιας ισχύος στη Δύση. «Η Ρωσία κάνει ό,τι και το Κατάρ» είπε, αναφέροντας τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο

Σότσι και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου φέτος ως τμήματα της ευρύτερης στρατηγικής της. «Αυτά κερδίζουν την προσοχή του κόσμου, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για άλλες πτυχές του κράτους και της οικονομίας να κάνουν τη δική τους δουλειά», εξηγεί.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν πλήξουν περισσότερο τη Ρωσία ή την ίδια τη Βρετανία τυχόν κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους όπως ο κ. Αμπράμοβιτς, που εμφανώς έφυγαν από τη Ρωσία για μια καλύτερη ζωή αλλού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή