Νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό πώλησης ΔΕΣΦΑ

Νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό πώλησης ΔΕΣΦΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράταση τουλάχιστον μιας ακόμη εβδομάδας οδηγείται η διαδικασία αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών του ΔΕΣΦΑ, που κατατέθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου, εξέλιξη που οδηγεί σε σοβαρή καθυστέρηση την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης που αποτελεί προαπαιτούμενο για την τέταρτη αξιολόγηση. Οι αρχικές εκτιμήσεις για κλείσιμο συμφωνίας με τον πλειοδότη περί τις αρχές Μαρτίου, δεν επιβεβαιώνονται, καθώς ήδη οι εξελίξεις οδηγούν το αποσφράγισμα των προσφορών στα τέλη Μαρτίου, ενώ στην περίπτωση που ακολουθήσει δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών και δεδομένου ότι θα μεσολαβήσουν οι διακοπές του Πάσχα, η διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη δύσκολα θα ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στον Απρίλιο. Θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού), η οποία μπορεί να διαρκέσει από έναν μέχρι και έξι μήνες, οπότε η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά μεταφέρεται για το φθινόπωρο του 2018. Η νέα παράταση ανοίγματος των οικονομικών προσφορών αποδίδεται από το ΤΑΙΠΕΔ στον ενδελεχή έλεγχο των τεχνικών φακέλων των υποψηφίων επενδυτών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις που μπορούν να ανατρέψουν την πορεία της ιδιωτικοποίησης. 

Η κάθε εταιρεία που συμμετέχει στα δύο υποψήφια κοινοπρακτικά σχήματα, σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζεται αυτόνομα, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται δύο επενδυτές αλλά έξι, όσες δηλαδή είναι οι εταιρείες-μέλη των κοινοπραξιών. Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι οι Snam – Enagas – Fluxus και Renagosa – Trangaz – EBRD. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου και των συμφωνιών μετόχων μεταξύ των εταιρειών των δύο σχημάτων, ζητώντας συμπληρωματικές διευκρινίσεις ακόμη και για θέματα που καλύπτονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας μεταξύ των μελών των κοινοπραξιών, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ανταπόκριση των υποψηφίων επενδυτών.

Αυτό που δεν αμφισβητείται, πάντως, από καμία πλευρά είναι το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών, το οποίο παραμένει ισχυρό, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις οικονομικές προσφορές. Ελληνικό Δημόσιο και ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν τίμημα χαμηλότερο των 400 εκατ. ευρώ της Socar από τον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ δεδομένων των εντυπωσιακών οικονομικών αποτελεσμάτων του ΔΕΣΦΑ, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το τίμημα σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή