«Αντίμετρα» ΔΣΑ κατά δικαστών

«Αντίμετρα» ΔΣΑ κατά δικαστών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η διένεξη μεταξύ δικηγόρων και δικαστών με σημείο αιχμής διάταξη που θεσπίστηκε στο πλαίσιο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης και προβλέπει ότι υπό προϋποθέσεις (σ.σ. αλλεπάλληλες αναβολές, παραγραφή) οι υποθέσεις μπορούν να εκδικάζονται χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης, οι δικηγόροι της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν σήμερα δίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. – 11 π.μ.) από τις ποινικές δίκες στα Εφετεία Κακουργημάτων, στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια και στα Μεικτά Ορκωτά Εφετεία, ενώ προαναγγέλλουν και «αντίμετρα». Συγκεκριμένα, με απόφασή του ο ΔΣΑ αναφέρει ότι εφεξής, εφόσον ανακύπτουν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, στην εκδίκαση των υποθέσεων και σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο με ευθύνη δικαστικών λειτουργών, «θα αναδεικνύονται από τον ΔΣΑ κατά τρόπο θεσμικό και προσωποποιημένο και θα αποστέλλεται σχετική αναφορά σε όλα τα συναρμόδια θεσμικά όργανα».

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣΑ, μάλιστα, αλλά και του συντονιστικού της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας σημειώθηκαν σχόλια για τις καθυστερήσεις που οφείλονται στους δικαστές, ενώ αρμόδιοι κύκλοι σημείωναν ότι «το υπαρκτό πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής Δικαιοσύνης, που έχει επισημανθεί πολλάκις από τους δικηγορικούς συλλόγους, δεν μπορεί να λυθεί με δίκες χωρίς δικηγόρους καθώς αυτό είναι αντισυνταγματικό».

Ο ΔΣΑ επίσης αποφάσισε να προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, καθώς και να συνδράμει νομικά κατηγορούμενο η υπόθεση του οποίου εκδικάστηκε χωρίς δικηγόρο λόγω αλλεπάλληλων αναβολών. «Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, επιδιώκουν σχέσεις συνεργασίας με τους δικαστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ και προσθέτει: «Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό αποτελεί ο αμοιβαίος σεβασμός του θεσμικού και διακριτού ρόλου τους. Δίκες χωρίς υπερασπιστές δικηγόρους δεν νοούνται. Εάν το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕ, είναι συνευθύνη της Πολιτείας αλλά και όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, να προασπίσουν τη νομιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή