Ενισχύονται οι δεσμοί Ριάντ – Ουάσιγκτον

Ενισχύονται οι δεσμοί Ριάντ – Ουάσιγκτον

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο επρόκειτο να έχει χθες το βράδυ ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε μια νέα εκδήλωση της ισχυρής συμμαχικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την ενίσχυση της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Ο 33χρονος διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου ξεκίνησε τη Δευτέρα επίσκεψη τριών εβδομάδων στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επισκεφθεί επτά πόλεις. Τη θεαματική βελτίωση των διμερών σχέσεων, που πέρασαν περίοδο ψυχρότητας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε πιστοποιήσει η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ, τον περασμένο Μάιο, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.

Κατά την περιοδεία του, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ αναμένεται να επιδιώξει μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, μεταξύ άλλων με επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, στη Σίλικον Βάλεϊ, και με ενεργειακά μεγαθήρια, στο Τέξας. Πλην του Ντόναλντ Τραμπ, θα συναντήσει τον διοικητή της CIA Μάικ Πομπέο, που αναμένεται να αντικαταστήσει σύντομα τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Μακμάστερ και τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ, ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για το Μεσανατολικό. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post αναφέρει ότι οι «δύο τριαντάρηδες πρίγκιπες» Κούσνερ και Μοχάμεντ έχουν οικοδομήσει πολύ στενή σχέση συνεργασίας τον τελευταίο χρόνο, αρχής γενομένης από την πρώτη επίσκεψη του Σαουδάραβα αξιωματούχου στην Ουάσιγκτον μετά την ορκωμοσία Τραμπ. Ο Κούσνερ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον πρόεδρο να επιλέξει το Ριάντ για το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και Αμυνας Τζιμ Μάτις. Ωστόσο, η ανυπαρξία προόδου τόσο στο Παλαιστινιακό όσο και στο ζήτημα Ιράν τον χρόνο που πέρασε έχει ενισχύσει, στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, όσους επικρίνουν τις πρωτοβουλίες Κούσνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή