Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/03/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικροψυχία ακόμη και έναντι της Κομισιόν

Βιάστηκαν να… κόψουν την κορδέλα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και καταστρατήγησαν κάθε πρωτόκολλο, εκθέτοντας τη χώρα στην Ε.Ε. Η αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινά, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι αποσιωπήθηκε η συγχρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε., δεν ήταν προσωπική, αλλά θεσμική. Οπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών στην «Κ», ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια των υπηρεσιών της Επιτροπής, για την οποία θεωρείται δεδομένο ότι στα μεγάλα έργα που είναι συγχρηματοδοτούμενα θα αναφέρεται ο ρόλος της, όπως έγινε στα εγκαίνια των Τεμπών πριν από μερικούς μήνες. Τα εγκαίνια της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν χωρίς να ειδοποιηθεί κανένας από την Επιτροπή. Και αφού αγνόησαν την Ε.Ε., είναι προφανές ότι θα έκαναν το ίδιο και για τον πρώην πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Γιάννη Γιαρέντη, που «έτρεξε» τον διαγωνισμό και δρομολόγησε την υλοποίηση του έργου μετά χρόνια καθυστερήσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει τα μέτρα του…

«Eίναι τρελό, όταν έχεις σε εξέλιξη ένα ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα, να πας και να βάζεις μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς (στην Εγνατία Οδό)», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, κατηγορώντας εμμέσως το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία των παραδοσιακών διοδίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι του «Δεν Πληρώνω» είτε θα είναι υπέρ μιας λύσης που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Κι επειδή είδαμε πόσο πέτυχε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το ΤΑΙΠΕΔ μάλλον «γαϊδουροδένει» για να μη «γαϊδουρογυρεύει», όπως ο κ. Σπίρτζης με τους τζαμπατζήδες στα λεωφορεία.

Πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές λόγω stress test

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και χθες οι μετοχές των τραπεζών, με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει απώλειες κατά 2,87%. Παρά την αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του stress test, υπάρχει νευρικότητα και ανησυχία, καθώς η ώρα της κρίσης πλησιάζει και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι, δεδομένου του προβλήματος των κόκκινων δανείων, θα πρέπει να αξιοποιηθεί μέρος των 10 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, δεν βλέπουν αρνητικές εκπλήξεις και προδικάζουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι αντιμετωπίσιμα.

Ενισχυμένες αρμοδιότητες για τον Στέργιο Πιτσιόρλα

Αρμόδιος και για τα θέματα εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή θα είναι πλέον ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η στήλη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθεί ο κ. Πιτσιόρλας στο κτίριο του πάλαι ποτέ υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος. Με την ίδια απόφαση, ο υφυπουργός αποκτά και νομοθετικές αρμοδιότητες, από κοινού, βεβαίως, με τον κ. Γ. Δραγασάκη, γεγονός που θεωρείται αναβάθμιση.

Απορρίφθηκε προσφυγή της «Μυτιληναίος Α.Ε.»

Απορριπτική ήταν για τη «Μυτιληναίος Α.Ε.» η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης της Ε.Ε. που αφορούσε την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ της ηλεκτρικής ενέργειας στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» την περίοδο 2007-2008. Το ποσόν, που χαρακτηρίστηκε «κρατική ενίσχυση», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο εταιρειών στο Χρηματιστήριο, ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων, και η καταβολή του στη ΔΕΗ έχει ήδη διευθετηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Η «Μυτιληναίος», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, θα επιβαρύνει ισόποσα τα αποτελέσματα για τη χρήση 2017, προτίθεται, ωστόσο, να εξαντλήσει τις δυνατότητες που της παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία για την τελική αναίρεση της εν λόγω απόφασης. Σημειώνει, επίσης, ότι το εν λόγω ποσόν έχει ήδη καταβληθεί στη ΔΕΗ και, σε περίπτωση αναίρεσης της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, θα ωφελήσει ισόποσα τα αποτελέσματα και τις χρηματορροές σε επόμενη χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή