Ποδαρικό για τη νέα πτέρυγα της Γενναδείου με την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Ποδαρικό για τη νέα πτέρυγα της Γενναδείου με την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στενά πεζοδρόμια της οδού Σουηδίας είχαν πλημμυρίσει προχθές το βράδυ από την ξαφνική μπόρα και ο ουρανός ήταν θεοσκότεινος. Πίσω, όμως, από τα κάγκελα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, μια εικόνα απέπνεε ομορφιά και αισιοδοξία. Μέσα στον φροντισμένο κήπο, δίπλα στο στιβαρό οικοδόμημα με τους κίονες, η φρεσκοχτισμένη πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης», ήταν κατάφωτη και γεμάτη κόσμο. Τα εγκαίνια της έκθεσης της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, με τίτλο «Εργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη», έφεραν ζωή και δράση στο νεότευκτο κτίριο, το οποίο θα εγκαινιαστεί και επισήμως τον Ιούνιο με μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο στρατηλάτη του ’21, όπως φανερώνει το όνομά της.

Στο κατώφλι, η εικαστικός μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Σωτηρίου υποδεχόταν τους αφιχθέντες με αγκαλιές και φιλιά. Τριγύρω, σε μια χορταστική αίθουσα 200 τ.μ. είχαν τοποθετηθεί τα νέα έργα που είχαν αναφορές σε γνωστά ποιήματα του Αλεξανδρινού αλλά και στην ίδια του τη γραφή. Το αφιέρωμα δεν τοποθετεί τον ποιητή και τα πονήματά του σε ένα βάθρο, αλλά τα κάνει μαγικά προσβάσιμα: οι δημιουργίες της γλύπτριας είναι πάνω σε τραπέζια, κρεμασμένες στον τοίχο υπό μορφή καταρράκτη – γκράφιτι, απλωμένα στο πάτωμα. Είτε πρόκειται για τα ξύλα που παριστάνουν τους πλόες της Ιθάκης, τα κηροπήγια για τα «Κεριά» ή το πλαίσιο για τις «Πόρτες», όλα αποτελούν ένα θραυσματικό καβαφικό σύμπαν.

Ποδαρικό για τη νέα πτέρυγα της Γενναδείου με την Αλεξάνδρα Αθανασιάδη-1

Η μικρή και η μεγάλη Λίλα. Αριστερά η Λίλα Μπουτάρη – Λαλαούνη και δίπλα η υπερήφανη γιαγιά της.

Μέσα σε αυτό το εικαστικό και ποιητικό περιβάλλον είδαμε την επικεφαλής της Γενναδείου, Μαρία Γεωργοπούλου, να καμαρώνει τη νέα πτέρυγα, τον πρόεδρο των Φίλων της Βιβλιοθήκης και τέως πρέσβη Τάσο Κριεκούκη, τη Λίλα Λαλαούνη με την κόρη της Μαρία Μπουτάρη και τη μικρή εγγονή της Λίλα, την γκαλερίστα Τατιάνα Σπινάρη – Πολάλλη, την Αφροδίτη Λίττη και τη Μαρία Φιλοπούλου, τη Βένια Δημητρακοπούλου και τον Γιώργο Καλόφωνο, τη φωτογράφο Λίζυ Μανωλά. Δίπλα, ο πάντα κομψός και ευγενής Ανδρέας Ποταμιάνος, η Νάντα Γερουλάνου, η Ζέττα Αντζακλή, η Κάρεν Βαν Ντάικ, το ζεύγος των γκαλεριστών Αλέξανδρος Λιακόπουλος και Ελίζα Γρηγοράκη κ.ά.

Από το πλήθος των αγαπημένων φίλων και γνωστών που έσπευσαν να δουν από κοντά την καινούργια ενότητα των έργων της γλύπτριας, έλειπε μια σημαντική προσωπικότητα που δυστυχώς δεν έμελλε να προλάβει τα εγκαίνια. H Ειρήνη Μοσκαχλαϊδή, που κηδεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, ήταν από τους ευεργέτες που έκαναν τις δωρεές για τη δημιουργία της επέκτασης το 2016. Μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, ήταν από τους σταθερούς υποστηρικτές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με τον ρόλο της επιτρόπου που είχε ήδη από το 2007.

Η συμβολή της στην πτέρυγα ήταν μεγάλη, καθώς απετέλεσε τον πρώτο Big Giver, του οποίου η δωρεά ανοίγει τον δρόμο για να έρθουν και άλλες. Είχε προσωπική έγνοια για την πατρίδα και υποστήριζε εκείνους τους θεσμούς που μπορούσαν να προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό. Ηταν παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις της Γενναδείου όταν βρισκόταν στην Ελλάδα. Το «παρών» έδωσαν τα δυο της παιδιά, ο Ερικ και η Ηβη, που ήρθαν στα εγκαίνια για να δουν από κοντά το έργο που είχε ξεκινήσει η μητέρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή