Τα στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα στη Μέση Ανατολή

Τα στοχευμένα ισραηλινά πλήγματα στη Μέση Ανατολή

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ, που παραδέχθηκε σήμερα ότι επιτέθηκε και κατέστρεψε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια μια εγκατάσταση στη Συρία όπου υποπτευόταν ότι στεγαζόταν πυρηνικός αντιδραστήρας, φέρεται να έχει διεξαγάγει στο παρελθόν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής.

Επιδρομή στο Οσιράκ

Στις 7 Ιουνίου 1981 η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στην Ταμούζ, 17 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, ο οποίος είχε κατασκευαστεί με τη βοήθεια της Γαλλίας. Ένας Γάλλος τεχνικός είχε σκοτωθεί από την επιδρομή.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη βάση Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο τους.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα αεροπλάνα κατάφεραν να περάσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτά πετώντας πολύ χαμηλά πάνω από τη σαουδαραβική και την ιρακινή έρημο. Μόλις έφτασαν στον στόχο τους, έριξαν βόμβες 900 κιλών εναντίον του πυρηνικού αντιδραστήρα και επέστρεψαν στο Ισραήλ μέσω της Ιορδανίας.

Η επιχείρηση προκάλεσε έντονες διεθνείς επικρίσεις, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Το 2007 η ισραηλινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε για πρώτη φορά εικόνες από την επιδρομή.

Ο Ισραηλινός τότε πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπεγκίν δικαιολόγησε την επιδρομή ισχυριζόμενος ότι το Οσιράκ θα ήταν σύντομα επιχειρησιακό, γεγονός που θα επέτρεπε στον Σαντάμ Χουσέιν να αναπτύξει ατομική βόμβα.

Δολοφονία Ιρανών επιστημόνων

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μασούντ Αλί Μοχαμαντί δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.

Ο διάσημος φυσικός, που δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, εργαζόταν παράλληλα για τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σκοτώθηκε από την έκρηξη μιας παγιδευμένης με εκρηκτικά μοτοσικλέτας την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του.

Πολλοί ηγέτες και επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την επίθεση στις ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Τεχεράνη είχε ήδη κατηγορήσει τον Δεκέμβριο του 2009 τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι είχαν απαγάγει έναν πυρηνικό φυσικό, τον Σαχράρ Αμιρί, ο οποίος είχε εξαφανιστεί τον Μάιο του ίδιου έτους.

Τον Νοέμβριο του 2010 δύο φυσικοί που είχαν σημαντική θέση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έγιναν στόχος στην Τεχεράνη βομβιστικών επιθέσεων. Το Ιράν τις απέδωσε και πάλι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. Ένας από τους επιστήμονες, ο Μαζίντ Σαχριαρί, σκοτώθηκε.

Στο απόγειο της κρίσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πέντε Ιρανοί επιστήμονες έπεσαν θύματα επιθέσεων στην Τεχεράνη σε διάστημα δύο ετών.

Στις 12 Νοεμβρίου 2011 έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών των Φρουρών της Επανάστασης σε προάστιο της Τεχεράνης προκάλεσε τον θάνατο 36 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο Χασάν Μογαντάμ, αρμόδιος για τα προγράμματα εξοπλισμού της επίλεκτης αυτής μονάδας του ιρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, η έκρηξη σημειώθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ιός του Διαδικτύου

Το φθινόπωρο του 2010 ένας ισχυρός ιός του Διαδικτύου, ο Stuxnet, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, προσβάλλοντας πολλές χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μπλοκάροντας τις συσκευές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνταν για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι ευθύνονταν για τον ιό αυτό, όπως και για τον Flame.

Εξάλλου το Ισραήλ έχει διεξαγάγει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, μεταξύ αυτών και εναντίον οχηματοπομπών που μετέφεραν όπλα προς τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή