Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ο Καμύ και το Κίνημα Αλλαγής

Kύριε διευθυντά
Ξεσκονίζοντας Καμύ αυτές τις μέρες, κατάλαβα γιατί οι κατ’ όνομα ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτυγχάνουν παντού. Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο μεγάλος Γάλλος μιλάει για την Ενωμένη Ευρώπη στα «Γράμματα σε ένα Γερμανό φίλο».

Αναφέρει τη Γηραιά Ηπειρο ως την παράδοση μερικών ξεχωριστών ανθρώπων και ενός ανεξάντλητου λαού. Συμμετείχα μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Οι άνθρωποι που μιλάνε για την Ευρώπη λες και είναι τα ανίψια του Σουμάν όχι μόνο δεν μας άφησαν να συμμετάσχουμε στην εκλογή συνέδρων, αλλά μάλιστα διόρισαν και την Κεντρική Επιτροπή. Με την απίθανη δικαιολογία να ακουστούν όλες οι τάσεις και όχι οι πολίτες. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι εθνικολαϊκισμός, όπως λένε δέκα φορές σε κάθε ανακοίνωσή τους, αλλά αυτοί σίγουρα δεν εκφράζουν την ευρωπαϊκή παράδοση. Αυτή που συνδυάζει τη μεγαλοφυΐα μερικών ανθρώπων και τη βαθιά καρδιά όλων των λαών της.

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως η πάλη που διεξάγουμε έχει τη βεβαιότητα της νίκης. Αφού δεν έχει την επιμονή των ανοίξεων, όπως θα έλεγε ο μεγάλος συγγραφέας, αλλά την παράταση ενός διαρκούς χειμώνα.

Δημητρης Μακριδης, Ιστορικός

«Η ΕΡΤ θα πράττει αυτό που ξέρει»

Κύριε διευθυντά
Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» περί δήθεν λογοκρισίας της εκπομπής της κ. Κυριακοπούλου στην ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της εταιρείας επισημαίνει τα ακόλουθα:

– Είναι απορίας άξιον ότι ουδόλως ελήφθη υπόψη η σαφής απάντηση της ΕΡΤ στα όσα ανέφερε η κ. Κυριακοπούλου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, στον οποίο κάνει λόγο για «κόψιμο» της εκπομπής της από τη διοίκηση της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα με τους καλεσμένους της ή με ορισμένους από αυτούς». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό βέβαια δεν έγινε σκοπίμως.

– Η ΕΡΤ ζητάει από κάθε παραγωγό αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των επεισοδίων. Βεβαίως, αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τον προγραμματισμό και την επικοινωνιακή προώθηση των εκπομπών της και σε καμιά περίπτωση για τη λογοκρισία επί θεματικών ενοτήτων και προσκεκλημένων. Αυτό είναι γνωστό και στην κ. Κυριακοπούλου, καθώς, όπως η ίδια αναφέρει, συνεργάζεται επί 17 έτη με την ΕΡΤ.

– Στη Σύμβαση Εκτέλεσης Παραγωγής που υπεγράφη στις 13-3-2017 μεταξύ της ΕΡΤ και του παραγωγού της εκπομπής αναφέρεται ρητώς ότι η ΕΡΤ «διατηρεί το δικαίωμα να περιορίζει ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των επεισοδίων μετά την παραλαβή των πέντε πρώτων επεισοδίων, με έγγραφη μονομερή δήλωσή της προς τον εκτελεστή παραγωγής», καθώς και ότι «ο χρόνος, ο τρόπος και ο προγραμματισμός μετάδοσης του έργου ή των επιμέρους επεισοδίων αυτού, καθώς και η μετάδοση ή μη μετάδοσή του/τους επιλέγονται και αποφασίζονται κατά την απόλυτη κρίση των υπευθύνων της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΕΡΤ». Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ρητώς ότι ο παραγωγός εκχωρεί στην ΕΡΤ το δικαίωμα αποκλειστικής μετάδοσης της εκπομπής «μέσω τηλεόρασης, ραδιοφωνίας, Διαδικτύου ή με οιαδήποτε άλλη τεχνική μέθοδο μεταδόσεως». Δυστυχώς, αυτή τη μικρή «λεπτομέρεια» φαίνεται πως την παρέβλεψε σκοπίμως η κ. Κυριακοπούλου…

– Είναι παράλογο, αν όχι σκοπίμως κακόβουλο, να κατηγορείται η ΕΡΤ για φίμωση πολιτικών ή κοινωνικών απόψεων τη στιγμή που είναι αποδεδειγμένα, βάσει και των στοιχείων που κατατίθενται στο ΕΣΡ, ο μοναδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που τηρεί ευλαβικά τους κανόνες ισότιμης προβολής και δημοκρατικότητας. Ισχύει άραγε το ίδιο για όσα ΜΜΕ αναπαράγουν ελαφρά τη καρδία τέτοιου είδους καταγγελίες εναντίον της ΕΡΤ;

– Θα αποτελούσε κουραστική κοινοτοπία το να αναφέρουμε ξανά ότι η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ενισχύει έμπρακτα και προωθεί τον πολιτισμό. Είναι επίσης αυτονόητο το ότι οι ισχυρισμοί περί φίμωσης «ενοχλητικών» ανθρώπων της επιστήμης και του πνεύματος βασίζονται, είτε σε αφέλεια είτε σε άλλο λόγο. Καλό θα ήταν να έμπαινε κάποιος στον κόπο να εξετάσει πόσες φορές έχουν φιλοξενηθεί οι δήθεν «λογοκριμένοι» προσκεκλημένοι της κ. Κυριακοπούλου σε ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο της πολιτικάντικης παραφιλολογίας, η ΕΡΤ είναι συχνά ο πρώτος στόχος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί το πεδίο έκφρασης της ελευθερίας λόγου και αυτό είναι μια πραγματικότητα που ενοχλεί πολιτικά και επιχειρηματικά όλους όσοι επικρότησαν το «μαύρο» του 2013. Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να πράττει αυτό που ξέρει, όπως ορίζει ο θεσμικός της ρόλος και όπως απαιτεί η κοινωνία που την αγκαλιάζει με την αποδοχή της: να προσφέρει ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, ελεύθερα, αδέσμευτα, χωρίς οικονομικές και πολιτικές εξαρτήσεις. Οσο και αν αυτό ενοχλεί κάποιους…

Παναγιωτης Τσολιας, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Εκπαιδεύοντας τους φιλάθλους

Κύριε διευθυντά
Αν συνεχιστεί η βία στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεν θα υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι χορηγοί, τηλεοπτικοί σταθμοί, θεατές ή αγοραστές προϊόντων με τα σήματα ομάδων. Το σημαντικότερο, η χώρα θα διασύρεται διεθνώς. Κρίμα για ένα τόσο δημοφιλές άθλημα. Ισως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη σωστής φίλαθλης συμπεριφοράς σε μαθητές δημοτικών και λυκείων να βοηθούσε. Ο αθλητικός νόμος πολύ σωστά προβλέπει κυρώσεις για αντιαθλητική συμπεριφορά, αλλά χρειάζεται και εκπαίδευση.

Στελιος Χασικος, Ph.D., Διδάκτωρ Διοίκησης και Μάρκετινγκ Αθλητισμού

Η Εκκλησία, η Φλόγα και τα μνημεία μας

Κύριε δευθυντά
Από τις 9 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου έγιναν με λαμπρότητα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα. Οπως πάντα, πρώτη η ελληνική ομάδα με τη γαλανόλευκη στην παρέλαση και ο ολυμπιακός ύμνος στα ελληνικά κατά την έναρξη των Αγώνων. Ενιαία ομάδα και κοινή σημαία με ενιαία τη χερσόνησο, Νότια και Βόρεια Κορέα. Ειρηνικά χαμόγελα σε όλη την υφήλιο.

Στους θερινούς Ολυμπιακούς στη Σεούλ, το 1988, η Βόρεια Κορέα αξίωνε επίμονα συνδιοργάνωση των Αγώνων, με χωριστές τελετές έναρξης και λήξης. Κατάληξη, η αποχή της. Τώρα μετείχε με 22 αθλητές, 230 μαζορέτες, ορχήστρα και κοινή των δύο χωρών ομάδα στο άθλημα του γυναικείου χόκεϊ επί πάγου. Κόστος Αγώνων: 12 δισ. δολάρια.

Στις 20/1/2018 ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωνε: «Το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πάντα να χτίζουν γέφυρες, ποτέ να υψώνουν τείχη»! Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της Νότιας και της Βόρειας Κορέας έδιναν τα χέρια μπροστά στις κάμερες. Κατά την ανωτέρω έναρξη των Αγώνων βρέθηκαν μαζί ανώτατα ηγετικά στελέχη των δύο χωρών, 65 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο το 1953 με εκατομμύρια νεκρούς.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, αιώνιο σύμβολο ειρήνης και άμιλλας ανθρώπων και λαών –όπως γράφουν οι επιγραφές στα βάθρα των λαμπαδηδρόμων στο Αντίρριο και τη Ναύπακτο– έκανε και πάλι το θαύμα της. Εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων κορεατικών κρατών. Και διακοπή των κοινών πολεμικών ασκήσεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.

Η ολυμπιακή ιδέα, μοχλός εκεχειρίας, φιλίας και ειρήνης των λαών, και ο λαμπρός πέμπτος αιώνας π.Χ. του Περικλή αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση. Μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, καταλυτικής σημασίας, για μόνιμη και αδάπανη προβολή και τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι καιρός, νομίζω, η ελλαδική Εκκλησία να πρωτοστατήσει με σκοπό να αποκηρυχθούν η καταστροφή μνημείων της αρχαιότητας και η κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. Πρόκειται για γενναία υπέρβαση με τεράστια συμβολική σημασία στη σημερινή εθνική, υπαρξιακή κρίση της χώρας.

Ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει την προτεινόμενη πρωτοβουλία, προσφορά της χριστιανικής ορθοδοξίας, ύψιστης σημασίας για το μέλλον του!

Γρηγόρης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ