Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Βρετανία, αν όχι οι ΗΠΑ, μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην κόρη του Σκριπάλ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Βρετανία, αν όχι οι ΗΠΑ, μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην κόρη του Σκριπάλ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη χημική επίθεση εναντίον της Γιούλια Σκριπάλ, κόρης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Η λογική λέει πως υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Γερμακόφ, επικεφαλής του τμήματος μη εξάπλωσης και ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου, σε μια συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στη Μόσχα.

«Είτε οι βρετανικές αρχές δεν είναι ικανές να παράσχουν προστασία από μια τέτοια, ας την πούμε έτσι, τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος, είτε, άμεσα ή έμμεσα, δεν κατηγορώ κανέναν, έχουν ενορχηστρώσει μια επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πολίτη», είπε ο Γερμάκοφ προτού αφήσει να εννοηθεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φέρουν κάποια ευθύνη.

«Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί να φανταστεί ότι όλο αυτό σκηνοθετήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό», πρόσθεσε.

«Όποια στρατιωτική τοξική ουσία (και να είχε χρησιμοποιηθεί) θα είχε προκαλέσει πολλά θύματα στον τόπο της δηλητηρίασης. Όμως στο Σάλσμπερι, δεν ήταν καθόλου αυτή η περίπτωση», είπε.

Δεν παρέστη στην ενημέρωση ο πρεσβευτής των ΗΠΑ 

Νωρίτερα, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, μετέδωσαν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Χάντσμαν δεν επρόκειτο να παραστεί στην ειδική ενημέρωση του υπουργείου για την υπόθεση Σκριπάλ. 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε ξένους πρεσβευτές σε μια συνάντηση με ειδικούς για τον έλεγχο των εξοπλισμών αργότερα σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τους βρετανικούς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση στη νότια Αγγλία, κατηγορία την οποία η Ρωσία αρνείται.

Ούτε ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Λόρι Μπρίστοου, πήγε στην συνάντηση. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως στη συνάντηση δεν πρόκειται να παραστεί ούτε η Γαλλίδα πρεσβευτής.

Αν και τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως στη συνάντηση δεν πρόκειται να παραστεί ούτε η Γαλλίδα πρεσβευτή, η γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι «η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί» στην ενημέρωση αυτή, αλλά δεν διευκρίνισε αν η πρεσβευτής Σιλβί Μπερμάν θα παραστεί η ίδια στη συνάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή