Τζόνσον: Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ όπως ο Χίτλερ τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τζόνσον: Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ όπως ο Χίτλερ τους Ολυμπιακούς Αγώνες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν εξαιρετικά βαρύ παραλληλισμό προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παρομοιάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ, εν μέσω του κλίματος έντασης που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις των δύο χωρών η δηλητηριάση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο Ρώσος πρόεδρος θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936. Δηλαδή, ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον αθλητικό θεσμό, ο οποίος θα διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη Ρωσία, για να ενισχύσει την εικόνα της Ρωσίας στον έξω κόσμο, όπως είχε κάνει και ο Γερμανός δικτάτορας το 1936.

Στον συγκεκριμένο ιστορικό παραλληλισμό προχώρησε πρώτα ένας βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου, με τον Τζόνσον να δηλώνει απόλυτα σύμφωνος με την ανορθόδοξη αυτή τοποθέτηση. «H περιγραφή σου για το τι πρόκειται να συμβεί στη Μόσχα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε όλες τις εκδηλώσεις, και η σύγκριση με το 1936, πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του βουλευτή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

O Βρετανός ΥΠΕΞ επίσης διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι η Ρωσία διέπραξε την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία σε βρετανικό έδαφος, διότι το Λονδίνο «κατήγγειλε επανειλημμένως» τις «καταχρήσεις» της.

«Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο έβαλαν τη Βρετανία στο στόχαστρό τους είναι πολύ απλός, διότι πρόκειται για μια χώρα που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στις αξίες, που πιστεύει στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος Δικαίου και επανειλημμένα κατήγγειλε τις καταχρήσεις της Ρωσίας σε βάρος αυτών των αξιών», επισήμανε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.

«Το είδαμε με τα δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες της Βαλτικής, στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία με τη συνενοχή της Ρωσίας: σε σύγκριση με την ΕΕ και τον ΟΗΕ, η Βρετανία ήταν η πιο ξεκάθαρη, η πιο επίμονη στο να διατηρήσουμε τις αξίες μας. Πιστεύω ότι πιθανόν για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να διαπραχθεί αυτή η ενέργεια εδώ, στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Παρότι η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση της 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι όλα δείχνουν τη Ρωσία. Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αυτή η επίθεση να διαπράχθηκε από Ρώσους πράκτορες ή πρώην πράκτορες που διέφυγαν του ελέγχου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι «το δίκτυο των ευθυνών οδηγεί αμείλικτα στην κορυφή του ρωσικού κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή