Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό μήνυμα προς την Αγκυρα, τόσο για τις ενέργειες, της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη, θα επιδιωχθεί να σταλεί στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και την Παρασκευή, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να θέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας έτσι τον συντονισμό και την πίεση προς την Άγκυρα, με στόχο την ταχεία επιστροφή τους. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Επαφές με Τουσκ, Μέρκελ, Μακρόν και Μέι

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο την Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σε αυτές τις επαφές ο κ. Τσίπρας θα θέσει ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Οικονομία

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα τονίσει την ανάγκη να γίνει αυτό άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Διότι, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη, καθώς θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, τόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις – με χαρακτηριστικότερη την ομιλία στην Πνύκα, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- όσο και σε σχετικές συζητήσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Οι θέσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης – όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη- ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν, ακόμα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή