Φωτογραφικούς διαγωνισμούς καταγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης

Φωτογραφικούς διαγωνισμούς καταγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφικούς διαγωνισμούς, που οδηγούν φυσικά και σε υπερτιμολογήσεις σε έργα ηλεκτροφωτισμού δήμων, καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης προς τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών, Ενέργειας και Εσωτερικών, σε ορισμένες από τις προκηρύξεις περιλαμβάνεται όρος για τη συμμετοχή του προμηθευτή στον διαγωνισμό για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων led, αυτός να διαθέτει εντός της χώρας κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 100 τ.μ. ανά 1.000 τεμάχια φωτιστικών, διατηρούμενες για 10 έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Επίσης περιλαμβάνεται όρος να έχει εκτελέσει 10 συμβάσεις αντίστοιχου αντικειμένου τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, οι φωτογραφικοί αυτοί όροι οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις. Ειδικότερα, για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοικτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50% – 70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Στη δε αγορά τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι δήμοι προϋπολογίζουν.

Ηδη τον προηγούμενο μήνα το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) σταμάτησαν κάποιες από αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ εκκρεμούν και άλλες όμοιες περιπτώσεις. Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, ύστερα από τις πολυάριθμες καταγγελίες, ενεργοποιήθηκε και το Γραφείο Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς το έργο για την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων με φώτα τύπου led, συνολικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται μέσω δανειοδότησης των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με συμμετοχή και της ΕΤΕπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή