Τα εντάλματα σύλληψης και οι εκκλήσεις για προστασία της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας

Τα εντάλματα σύλληψης και οι εκκλήσεις για προστασία της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για υπεξαίρεση 5.400 ευρώ από την τράπεζα Pilatus Bank στην οποία εργαζόταν και συκοφαντική δυσφήμηση δύο αστυνομικών, τους οποίους είχε καταγγείλει για κακομεταχείριση, κατηγορείται η Ρωσίδα πληροφοριoδότρια (Whistleblower) Μαρία Εφίμοβα, που παραδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος. Η 36χρονη κρατείται στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, περιμένοντας το Συμβούλιο Εφετών να συζητήσει τα δύο εις βάρος της εντάλματα σύλληψης των Αρχών της Μάλτας.

Η σύλληψή της στην Αθήνα έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς υπήρξε η βασική πηγή πληροφόρησης της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια, που δολοφονήθηκε μετά την αποκάλυψη κορυφαίου πολιτικού σκανδάλου στη χώρα της. Η Εφίμοβα είχε αποκαλύψει στη δημοσιογράφο στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η τράπεζά της διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Το πρώτο από τα δύο εντάλματα, με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2017, αφορά οικονομικής φύσης διένεξη με την τράπεζα Pilatus Bank στην οποία φέρεται να είχε εργαστεί. Αρχικά, η 36χρονη κατήγγειλε ότι δεν πληρώθηκε για το διάστημα που εργάστηκε και ως «απάντηση» η τράπεζα την κατηγόρησε ότι είχε προχωρήσει στην αγορά για την ίδια και την οικογένειά της αεροπορικών εισιτηρίων αξίας 5.400 ευρώ, δίχως τη συγκατάθεση των προϊσταμένων της. Στις 10 Αυγούστου 2016, ανακρίθηκε για την υπόθεση από δύο επιθεωρητές της αστυνομίας της Μάλτας, τους οποίους δύο εβδομάδες αργότερα κατήγγειλε για κακομεταχείριση. Τη διερεύνηση των καταγγελιών της ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, κρίνοντάς τες αβάσιμες.

Η 36χρονη εγκατέλειψε τη Mάλτα τον Σεπτέμβριο του 2017 και μαζί με την οικογένειά της κατέφυγε στην Κρήτη, όπου κατέθεσε αίτημα για άδεια παραμονής. Την Κυριακή ταξίδεψε στην Αθήνα, προκειμένου να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και στη συνέχεια παραδόθηκε στην αστυνομία ζητώντας προστασία. Υποστηρίζει ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και ότι άγνωστοι έχουν απειλήσει συγγενείς της στη Ρωσία. Η υπόθεση μοιάζει να περιπλέκεται περισσότερο μετά τη σχεδόν ταυτόχρονη σύλληψη στις ΗΠΑ του Ιρανού επικεφαλής της Pilatus Bank και άμεσου συνεργάτη της 36χρονης Ρωσίδας, Αλί Σαντρ Χασεμί Νεχάντ. Ο 38χρονος κατηγορείται ότι μέσω οικογενειακής εταιρείας με έδρα το Ιράν θα χρηματοδοτούσε (παραβιάζοντας τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν) σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα για την κατασκευή 7.000 κατοικιών.

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η Μαλτέζα ευρωβουλευτής Αννα Γκόμεζ, ζητώντας την προστασία της Εφίμοβα. «Σας ζητώ να διασφαλίσετε ότι οι ελληνικές αρχές θα παράσχουν ασφάλεια και προστασία στη Μαρία Εφίμοβα και την οικογένειά της, καθώς και να αποτρέψετε τις προσπάθειες επιστροφής της στη Μάλτα», αναφέρει. Την προστασία της Εφίμοβα ζήτησαν και οι τρεις γιοι της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια.

Δήλωση συνηγόρου

Ο Ελληνας συνήγορος της εκζητούμενης, Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος, σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ανέφερε: «Οι κατηγορίες που αποδίδονται στην εντολέα μου είναι δυσανάλογες σε σχέση με το διακύβευμα του ενδεχόμενου κινδύνου ζωής που διατρέχει σε περίπτωση εκτέλεσης των επίμαχων ενταλμάτων και παράδοσής της στις μαλτέζικες αρχές. Κατά την κρίση μου, είναι προφανής η πολιτική σκοπιμότητα που υποκινεί τις δύο αυτές διώξεις, δεδομένου του ρόλου-κλειδί που είχε στην αποκάλυψη φαινομένων εκτεταμένης διαφθοράς στη Μάλτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή