Από τον Ντογάν στον Ερντογάν

Από τον Ντογάν στον Ερντογάν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση δύο Ερντογάν, εκ των οποίων ο ένας θα έχει την επικαρπία και ο άλλος την ψιλή (πολιτική) κυριότητα, είναι η «αγορά του αιώνα» στον τουρκικό Τύπο. Πρόκειται για την εξαγορά του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος Ντογάν από τον όμιλο του επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν, προέδρου της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και φίλα προσκείμενου στον πρόεδρο της χώρας.

Η θεαματική αυτή εξέλιξη στο τοπίο των τουρκικών μίντια αναμενόταν να ανακοινωθεί επισήμως χθες το βράδυ, αλλά εθεωρείτο βέβαιη, καθώς την επιβεβαίωναν στελέχη και των δύο ομίλων. Τούρκοι αναλυτές κάνουν λόγο για τέλος εποχής, καθώς ο όμιλος Ντογάν υιοθετούσε παραδοσιακά κοσμικό (μη ισλαμικό) προφίλ και έντονα κριτική στάση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και τη συνακόλουθη στροφή της κυβέρνησης στον αυταρχισμό, προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες και να διατηρήσει ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας.

Στον όμιλο Ντογάν –τον μεγαλύτερο και μακροβιότερο της Τουρκίας– ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες Hurriyet, Posta και Radikal, όπως και τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και Kanal D. Στο παρελθόν, ο όμιλος κατείχε επίσης τις εφημερίδες Millyet και Vatan, αλλά αναγκάστηκε να τις πουλήσει στον Ντεμιρορέν μετά το εξοντωτικό πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στον όμιλο το 2009 για φοροδιαφυγή. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν έκαναν λόγο για πράξη πολιτικού εκβιασμού.

Μετά την εξαγορά του ομίλου Ντογάν, 21 από τις 29 ημερήσιες εφημερίδες της Τουρκίας, που αντιστοιχούν στο 90% του αναγνωστικού κοινού, θα είναι φίλα προσκείμενες στον πρόεδρο της χώρας και στο κόμμα του. Αφότου διέρρευσαν πληροφορίες για την αγοραπωλησία, οι μετοχές του ομίλου σημείωσαν αλματώδη άνοδο στο τουρκικό χρηματιστήριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή