280 πλειστηριασμοί με τα συνήθη επεισόδια

280 πλειστηριασμοί με τα συνήθη επεισόδια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τους 280 ήταν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν χθες –37 ανεστάλησαν– ημέρα κατά την οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια, που αυτή τη φορά είχαν στόχο συμβολαιογραφείο στο Κολωνάκι. Πρωτοστατούντα στις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που εξελίχθηκαν σε σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις, ήταν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και της «Λαϊκής Ενότητας».

Σήμερα τα στοιχεία

Αν και τα στοιχεία για τον αριθμό των πλειστηριασμών που υπήρξαν γόνιμοι και αυτών που δεν τελεσφόρησαν αναμένεται να δημιοσιοποιηθούν σήμερα, μεταξύ των ακινήτων που πλειστηριάστηκαν ήταν οκτώ διαμερίσματα και 26 θέσεις στάθμευσης σε συγκρότημα ακινήτων επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, ιδιοκτησίας των κ. Βασιλικής και Ελένης Κεστεκίδου (της γνωστής αλυσίδας με τα σοκολατάκια «Leonidas»). Το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε διαμορφώθηκε κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τράπεζα ήταν η Eurobank Private Bank Luxembourg. Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για την τρίτη κατά σειρά προσπάθεια πλειστηριασμού – οι δύο προηγούμενοι είχαν αναβληθεί λόγω της παρέμβασης συλλογικοτήτων. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα διαμερίσματα 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ορόφου είχε οριστεί συνολικά στα 3,1 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας τα έξι από τα οκτώ διαμερίσματα πέρασαν σε τρίτους, τα δύο από αυτά αγοράστηκαν από την επισπεύδουσα τράπεζα, ενώ τρίτοι πλειοδότησαν επίσης και για τις 26 θέσεις πάρκινγκ. Τα δάνεια για τα οποία έγινε ο πλειστηριασμός ήταν 4 εκατ. ευρώ, ενώ οφειλές υπήρξαν και σε ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες και θα εξοφληθούν.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές ήταν σε καθυστέρηση για περίπου πέντε χρόνια, τη στιγμή που η έρευνα της τράπεζας είχε αποκαλύψει την είσπραξη μερισμάτων που υπερκάλυπταν την οφειλή. Η τράπεζα είχε δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η οφειλέτρια στο εξωτερικό, αξιοποιώντας σχετική δυνατότητα που δίνει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Διαταγή Δέσμευσης Τραπεζικού Λογαριασμού, που ισχύει από τις 18 Ιανουαρίου του 2017. Πρόκειται για τον κανονισμό 655, βάσει του οποίου οι δανειστές μπορούν να επιτύχουν τη δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων που διατηρεί ο οφειλέτης τους σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. (εξαίρεση αποτελούν η Μ. Βρετανία και η Δανία).

Νομοθεσία

Η νομοθεσία επιτρέπει π.χ. στον Α κάτοικο Ελλάδος, που έχει μια απαίτηση κατά του Β κατοίκου Ελλάδος και ο οποίος διατηρεί μια κατάθεση στη Γερμανία, να δρομολογήσει τη διαδικασία για τη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού του. Η διαδικασία είναι μονομερής, δηλαδή για την έκδοσή της δεν καλείται προηγουμένως ο οφειλέτης, ο οποίος όμως μπορεί να αμυνθεί εκ των υστέρων, μετά δηλαδή τη δέσμευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή