Εμπορικό πόλεμο και με την Κίνα ετοιμάζονται να αρχίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Εμπορικό πόλεμο και με την Κίνα ετοιμάζονται να αρχίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο αναμένεται να προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ, θέτοντας στο στόχαστρο τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να αναγγείλει έως αύριο την επιβολή δασμών ύψους 60 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα. Ο Λευκός Οίκος πρόκειται να ανακοινώσει δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα έως την Παρασκευή, θέτοντας στο στόχαστρο την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τα προϊόντα με κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να ασκηθούν πιέσεις στο Πεκίνο, διότι, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, εφαρμόζει χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις.

Πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αποκάλυψαν χθες τις προθέσεις του Πεκίνου για την επιβολή δασμών στη σόγια, στον σόργο και στους χοίρους από τις ΗΠΑ. Ενισχύονται έτσι τα σενάρια για φαύλο κύκλο αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Η στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό έγινε αισθητή μετά τους δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αντίστοιχα, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Μαρτίου. Οι δασμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ αύριο.

Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Σόνι Πέρντου δήλωσε την Τετάρτη πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθούν αντίποινα στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η Κίνα έχει εξελιχθεί σε σημαντική αγορά για τους Αμερικανούς αγρότες από το 2012, απορροφώντας προ διετίας το 16% των εξαγωγών τους. Πάνω από το 70% των εισαγωγών σόγιας στην Κίνα προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα συγκαταλέγεται στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές για τους Αμερικανούς εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, μαζί με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία. Ολες αυτές οι χώρες αναλογούν στο 52% των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οπως διαπιστώνουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μοχλό πίεσης σε άλλες κυβερνήσεις. Εξαίρεσε, παραδείγματος χάριν, το Μεξικό και τον Καναδά από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA). Ομως, η στρατηγική αυτή αναγκάζει τις χώρες που στοχοποιούνται από τον Λευκό Οίκο να προχωρήσουν σε αντίποινα. Από τις αρχές Μαρτίου, η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, είχε δηλώσει πως η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε αντίποινα αλλά θα το πράξει εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν οπισθοχωρήσει από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε πριν από δύο μήνες την Κίνα, η οποία είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ είχε διαφορετική εκτίμηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες πως είναι δύσκολο να εξακριβωθούν οι κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου. Η Κίνα έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφάνθηκε ο γενικός γραμματέας του WIPO, Φράνσις Γκούρι. «Είναι αλήθεια ότι ένας νέος ανταγωνιστής έρχεται στο προσκήνιο», δήλωσε ο υψηλός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Οι αιτήσεις της Κίνας για την κατοχύρωση εμπορικού σήματος στον WIPO αυξήθηκαν κατά 36% στη διάρκεια του περυσινού έτους. Σημειώνει διψήφια αύξηση κάθε χρόνο από το 2003. Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ΖΤΕ Group υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις. Ακολούθησαν η αμερικανική Intel Corp. και η ιαπωνική Mitsubishi Electric. Αν η πρόοδος της Κίνας στην καινοτομία συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, την επόμενη τριετία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ, προβλέπει ο WIDO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή