Τσουνάμι απεργιών, λόγω μεταρρυθμίσεων Μακρόν

Τσουνάμι απεργιών, λόγω μεταρρυθμίσεων Μακρόν

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μεγάλη απεργία επί Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιείται σήμερα από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα στη Γαλλία, οι οποίοι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται από τη γαλλική κυβέρνηση. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF ως ένδειξη αλληλεγγύης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι έχουν προγραμματίσει τις δικές τους απεργίες για τον επόμενο μήνα. «Δεν έχω συναντήσει στο παρελθόν κάτι τέτοιο, μια τόσο ευρεία αντίδραση», σχολίασε ο Γκιγιόμ Πεπί, πρόεδρος της SNCF, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Αναμένεται να μην πραγματοποιηθούν περίπου τα μισά δρομολόγια. Η υπουργός Μεταφορών Ελίζαμπεθ Μπορν μίλησε για «σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις».

Στην απεργία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό κλάδο, στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, στα κρατικά σχολεία και στα νοσοκομεία. Καθυστερήσεις αναμένονται, ως εκ τούτου, στα δρομολόγια των αεροπλάνων, ενώ δεν θα λειτουργούν πλήρως οι κρατικές υπηρεσίες και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα συμμετέχουν επτά συνδικαλιστικές ενώσεις της Γαλλίας, οι οποίες έχουν ανακοινώσει και νέες απεργίες μετά τη σημερινή. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει υποσχεθεί ριζικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, μειώνοντας κατά 120.000 τις θέσεις εργασίας.

Οι τέσσερις συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους των SNCF αντιδρούν έντονα στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν να καταργήσει το καθεστώς μονιμότητας, τις αυτόματες αυξήσεις των μισθών και την πρόωρη συνταξιοδότηση από τις επόμενες προσλήψεις της κρατικής εταιρείας. Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ο κ. Μακρόν έχει τη στήριξη της κοινής γνώμης για να έρθει σε σύγκρουση με τους συνδικαλιστές των SNCF. Ομως, η αποφασιστικότητα κυβερνήσεων έχει καμφθεί στο παρελθόν από τις γαλλικές συνδικαλιστικές ενώσεις.

Το 1995, οι απεργιακές κινητοποιήσεις της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF), η οποία εκπροσωπεί 150.000 υπαλλήλους, είχε αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να ανακαλέσει μεταρρυθμίσεις, οδηγώντας τον Αλέν Ζιπέ να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας. Οι 146.800 εργαζόμενοι της εταιρείας SNCF έχουν δρομολογήσει απεργιακές κινητοποιήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν έναν ολόκληρο μήνα. Οι επιβάτες, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τα τρένα της Γαλλίας. Τα επιβατικά μίλια στα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων μειώθηκαν κατά 3,8% την περίοδο 2008-2016, ενώ στα λεωφορεία και στα αεροπλάνα αυξήθηκαν κατά 31% και 19%, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή