Νυν υπέρ καρέκλας ο αγών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η συγκυβέρνηση προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία και θα φθάσει μέχρι το τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συγκυβερνήτης του κ. Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που δεν διευκρίνισε ο κ. Πάνος Καμμένος είναι πώς ορίζεται αυτό το τέλος και πότε έρχεται.

Για το τελευταίο έδωσε μια απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (19.3.2018). Είπε κατ’ αρχήν ότι «ο πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος έχουν άριστη σχέση» –αλίμονο, τώρα!– διαψεύδοντας δημοσιεύματα για τους καβγάδες στο σπίτι του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο Καβούρι την περασμένη Παρασκευή, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ αντάλλαξαν «βαριές κουβέντες» («Φιλελεύθερος» 17.3.2018). Διευκρίνισε ότι «αυτό το οποίο προσδιορίζει κυρίαρχα τη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και αυτήν τη συνύπαρξη στην κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας και να υπάρξει και μια θεσμική θωράκιση του ελληνικού πολιτικού συστήματος, απέναντι στα ζητήματα διαφθοράς». Ομως, έχοντας ως δεδομένο όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή η χώρα βγαίνει από το καθεστώς μνημονιακής επιτροπείας τον Αύγουστο, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε πως ο φαινομενικά αφύσικος γάμος Αριστεράς – λαϊκιστικής Δεξιάς θα καταλήξει σε διαζύγιο το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να θωρακίσουν το πολιτικό σύστημα και από τη δική τους διαφθορά. Λέμε, τώρα…

Τελικώς οι δύο συγκυβερνήτες τα είπαν στο Μέγαρο Μαξίμου για πάνω από μία ώρα, συνάντηση η οποία έγινε για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί ρήξης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να σημειώσουμε ότι η κρίση με τους δύο κρατούμενους στην Τουρκία αξιωματικούς ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο οι δύο εταίροι δεν θεώρησαν χρήσιμο να συναντηθούν. Βρέθηκαν όμως και τα είπαν εκτενώς μόλις πύκνωσε η φιλολογία περί δύσκολου διαζυγίου· «θα τα κάνω όλα λίμπα», φέρεται να είπε ο κ. Καμμένος στον κ. Τσίπρα. Είναι κι αυτό ένα μικρό δείγμα των προτεραιοτήτων που βάζει η κυβέρνηση. Εβδομηντάλεπτη συνάντηση για την καρέκλα, ούτε ένα λεπτό για την εθνική κρίση στον Εβρο.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσίπρας «άδειασε» για χάρη του κ. Καμμένου τους συντρόφους του που ενοχλούνταν από την εμπρηστική ρητορική του συγκυβερνήτη τους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας βγαίνοντας από το Μαξίμου μίλησε πάλι για «ομήρους», χαρακτηρισμό τον οποίο ο αναπληρωτής του, Φώτης Κουβέλης, είχε χαρακτηρίσει «υπερτροφικό λόγο». Κι εμείς θα μείνουμε με την απορία: τελικώς έχουμε «ομηρία» ή ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο στον Εβρο; Η απορία δεν είναι θεωρητική. Αλλοι χειρισμοί απαιτούνται στην πρώτη περίπτωση και άλλοι στη δεύτερη. Αλλά μπροστά στην καρέκλα, όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή