Προσοχή στη σημαία

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η Κατερίνα και η Αγγελική, δίδυμα κοριτσάκια μιας ελληνικής οικογένειας του Λονδίνου. Ημέρα γιορτής, εθνική επέτειος, 25 Μαρτίου του 1959. Η οικογένεια συντηρεί το πατριωτικό της αίσθημα περνώντας την ημέρα με άλλους Έλληνες στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην περιοχή Μπεϊσγουότερ, στο κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας. Κρατούν ελληνικές σημαίες, με τη μορφή του βασιλιά Παύλου τυπωμένη στη μέση. Ο Παύλος, πάντως, δεν είχε μόνο φίλους στο Λονδίνο. Σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία το 1963 (για την πραγματοποίηση του οποίου διαφώνησε έντονα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προκαλώντας μάλιστα την παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού) σημειώθηκαν σημαντικά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα, και τη βρετανική αστυνομία, που είχε σπεύσει για να τηρήσει την τάξη.

Οι ελληνικές σημαίες που βλέπουμε σήμερα στις εθνικές επετείους δεν συνοδεύονται πια από κάποιο πρόσωπο, αν και ανάμεσα στις λευκές και τις γαλανές γραμμές είναι ραμμένα δεκάδες αόρατα σύμβολα· ορισμένα από αυτά καθιστούν τη σχέση μας με τη σημαία μας ακόμα και παρεξηγήσιμη.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή