Ατζέντα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΒΙΕΝΝΗ: Keith Haring  Courtesy of Larry Warsh & Collection of KAWS © The Keith Haring Foundation.

// ΒΙΕΝΝΗ //

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ [Έως 24/06/2018]

H έκθεση «Keith Haring. The Alphabet» στο μουσείο Albertina αποσκοπεί στο να «φωτίσει» το έργο του εξαίρετου Αμερικανού καλλιτέχνη Keith Haring (1958-1990), του οποίου η καλλιτεχνική πορεία –παρότι σύντομη– υπήρξε καθοριστική για την τέχνη του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη μοναδική γλώσσα των συμβολισμών –ένα είδος καλλιτεχνικού αλφάβητου– που ανέπτυξε και η οποία πρωταγωνιστεί σε όλες τις δημιουργίες του, που «σχολιάζουν» θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης – ρατσισμός, ναρκωτικά, καπιταλισμός κ.ά. H γοητεία του έργου του παραμένει έως σήμερα ακλόνητη και η επιρροή του στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών ήταν τεράστια.

albertina.at


Ατζέντα-2

Φωτογραφία:  ΛΟΝΔΙΝΟ: La Crucifixion, Musee National Picasso ©Sussession Picasso/DAS London, 2018

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ [Έως 09/09/2018]

Το 1932 ήταν μια έντονα δημιουργική περίοδος για τον ζωγράφο, γλύπτη, σκηνογράφο Pablo Picasso, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες των τεχνών του 20ού αιώνα. Η έκθεση «Picasso 1932: Love, Fame, Tragedy» είναι η πρώτη ατομική του Ισπανού καλλιτέχνη στην Tate Modern και μέσα από 100 ζωγραφικά, γλυπτά και σχέδια τα οποία συνοδεύουν σπάνια στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή, ο επισκέπτης λαμβάνει μια συνολική εικόνα του έργου του. Τρεις πίνακες με την αγαπημένη του Marie-Thérèse Walte εμφανίζονται μαζί για πρώτη φορά, αποκαλύπτοντας όχι τον «μύθο», αλλά τον άνθρωπο.

tate.org.uk


Ατζέντα-3

// ΜΟΝΑΧΟ //

ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ [έως 21/05/2018]

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ελεύθερου κράτους της Βαυαρίας,

η έκθεση «Flats, Flats, Flats!» παρουσιάζει την οικιστική αρχιτεκτονική της πόλης. Το δικαίωμα στη στέγαση γράφτηκε στο Σύνταγμα της Βαϊμάρης του 1919, θέτοντας τα θεμέλια για μια πολιτική κοινωνικής στέγασης η οποία συνεχίζεται έως σήμερα. Τα 40 παραδείγματα που ερευνώνται είναι οικονομικά προσιτές κατοικίες –πολυκατοικίες, συγκροτήματα κ.ά.– που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές δομές και τις συνθήκες διαβίωσης.

pinakothek.de


Ατζέντα-4

// ΒΙΒΛΙΟ //

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ

Εφευρέτης, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ο Leonardo da Vinci  (1452-1519) άφησε ένα εκτεταμένο έργο, ωστόσο παραμένει ένας «αινιγματικός» μεγαλοφυής καλλιτέχνης. Η έκδοση της Taschen «Leonardo da Vinci – The Complete Paintings» συγκεντρώνει όλα τα γνωστά ζωγραφικά έργα του Ιταλού μαέστρου και μας ξεναγεί σε μερικούς από τους ωραιότερους θησαυρούς του Λούβρου, του Prado και άλλων μεγάλων μουσείων του κόσμου.

taschen.com

 


Ατζέντα-5

// ΠΑΡΙΣΙ //

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡ [Μαραθώνιος: 08/04/2018,  αrt fair: 05-08/04]

Ο Απρίλιος φαίνεται ότι ταιριάζει στο Παρίσι, καθώς διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων. H εκκίνηση στον Μαραθώνιο του Παρισιού δίνεται στο Champs Elysées και η διαδρομή των 40 χλμ. περνάει από γνωστά τοπόσημα της πόλης, ενώ περισσότεροι από 200.000 άτομα επευφημούν την προσπάθεια των δρομέων. Αξίζει επίσης να δείτε την ετήσια Art Fair, όπου 142 γκαλερί από 22 χώρες δίνουν την εικόνα της τέχνης στην Ευρώπη. schneiderelectricparismarathon.com, artparis.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή