Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Να στηριχθούν όλα τα κράτη απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: Να στηριχθούν όλα τα κράτη απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε, κατά την είσοδό του, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Αγκυρας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε ευθείς με την τουρκική πλευρά και την υποχρέωση τους για τον σεβασμό του εθνικού δικαίου, αλλά συγχρόνως να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».

Ο κ.  Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι «ειδικά σήμερα, με τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε η Ε.Ε. να είναι δυνατός διεθνής παίκτης. Αυτό συνεπάγεται την στήριξη ευρωπαϊκών μελών σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Σήμερα θα συζητήσουμε για την Τουρκία και την υπόθεση Σαλισμπέρι. Νομίζω  πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία στην διάθεση μας», επισήμανε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα προβάλει δισταγμούς ώστε να καταδικάσει σθεναρά η Ε.Ε. την Ρωσία για την υπόθεση του πράκτορα Σκριπάλ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε αλληλεγγύη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ίδια στιγμή να διερευνήσουμε σοβαρά και με ευθύνη το θέμα».

Τέλος, στο μέτωπο της οικονομίας, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κρίσιμη στιγμή, στην οποία θα παρθούν κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον και χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωζώνη με ισχυρό και κοινωνικό πυλώνα και μία έγκυρη τραπεζική ένωση για να μας προστατεύσει όλους».

Κατά την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και ζήτησε τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίσει με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο. Με αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία, επισήμανε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή