Δεν προσέρχονται στην Προανακριτική για Novartis τα πολιτικά πρόσωπα

Δεν προσέρχονται στην Προανακριτική για Novartis τα πολιτικά πρόσωπα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρνησή τους να προσέλθουν στην Προανακριτική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση της Novartis, γνωστοποίησαν με μπαράζ δηλώσεών τους την Πέμπτη, πέντε από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζει να καλέσει για κατάθεση από την επόμενη εβδομάδα.

Mε επιστολή του προς τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής, Θοδωρή Δρίτσα, ο Αντώνης Σαμαράς, ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίασή της που έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Τρίτη και μιλά ξανά «για σκευωρία που οργανώθηκε από μια γελοία συμμορία».

Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Δρίτσας, τονίζει, μεταξύ άλλων πως «η Επιτροπή μας δεν επιδίδεται σε "κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις" και σε καμία περίπτωση, η λειτουργία της, δε συνιστά "έναν ακόμη κρίκο", σε καμιά ουσιαστική συγκάλυψη και σε καμία σκευωρία».

Την άρνησή τους διατύπωσαν επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρει ότι δεν θα παραστεί για έκφραση γνώμης αναφορικά με την αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής και ενημερώνει ότι επιφυλάσσεται για το δικαίωμά του να παραστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής επί της ουσίας της υπόθεσης. Δηλώνει, επίσης, ότι προσδοκά ότι η κρίση της Επιτροπής θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τους νόμους.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι «δέκα χρόνια στο Κοινοβούλιο» δεν έχει συναντήσει «πιο παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό αίτημα», προσθέτοντας πως δεν θα συμμετάσχει «στη γελοιότητα που σας παρέσυρε ο κ. Τσίπρας».

Στην Επιτροπή δεν θα παραστεί ούτε ο Επίτροπος και επίσης πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, σε επιστολή του αναφέρει ότι «μετά την αποχώρηση από τις εργασίες της Επιτροπής του συνόλου των Βουλευτών όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι παραμένοντες στην Επιτροπή Βουλευτές, ταυτίζονται απολύτως με εκείνους οι οποίοι υπέγραψαν την πρόταση κατηγορίας»

«Κατά συνέπεια», συνεχίζει, «η Επιτροπή έχει απωλέσει με αυτή την σύνθεση, την νομιμοποίηση η οποία παρασχέθηκε σ’ αυτήν με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για το διορισμό της, εις την οποία προβλέπεται η εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων». Παράλληλα, τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, οι μάρτυρες δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν κατά παραβίαση κάθε δικονομικού και ουσιαστικού κανόνα Δικαίου, ο οποίος ρυθμίζει την διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισημαίνει: «Δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω. Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». «Προσωπικά επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει», προσθέτει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή