H αποθέωση του σχεδίου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στα έργα της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου αισθάνεται κανείς την ανάγκη να σταθεί με σεβασμό μπροστά στη σχεδιαστική δεινότητα και τη λεπταίσθητη εμβάθυνση. Αλλά πέραν αυτών, τα έργα που παρουσιάζει στην ατομική έκθεσή της με τίτλο «Flip Moments» (Genesis Gallery, Χάρητος 35), συγκροτούν έναν μύχιο κόσμο διακριτικής ευαισθησίας, ένα προσωπικό σύμπαν με αυτάρκεια, αυτοτέλεια και αναγνωρίσιμο ύφος.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου με τα μαγικά της μολύβια και τις ξυλομπογιές γεννά σε διαδοχικές φάσεις, μικρές ελεγείες πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, σπαράγματα αφηγήσεων μέσα από θυελλώδεις μετακινήσεις σε κόσμους σιωπής.

Η έμφαση στα άκρα, στα χέρια και τα πόδια, μεταφέρει σπασμούς αρχέγονου συμβολισμού και τους ανασυντάσσει σε μικρές ενότητες μεγάλης πυκνότητας.

Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου μοιάζει να δημιουργεί αυτά τα έργα μέσα από τεράστια αποθέματα εμμονικής προσήλωσης στη λεπτομέρεια. Τα έργα της αποκαλύπτουν μέθοδο και στόχο αλλά και μέγα ταλέντο ακτινογράφησης ανθρώπινων καταστάσεων καθώς από το πλησίασμα των κάτω ή των πάνω άκρων ανασυντίθενται οι κραδασμοί, οι δισταγμοί και οι παλινδρομήσεις. Αλλά, η έκθεση περιλαμβάνει και πορτρέτα, ορισμένα σε διαδοχικές πόζες, αλλά και αυτοπροσωπογραφίες, που είναι από τα πιο δυνατά έργα.

Η είσοδος στον κόσμο της Στρατηγούλας  Γιαννικοπούλου προϋποθέτει ευρυχωρία για μία στέρεη ψυχογραφία ενός ιδιωτικού κόσμου που γίνεται δημόσιο κτήμα. Πέραν των συμβολισμών και των δευτερογενών αναγνώσεων, η έκθεση «Flip Moments» της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου προσφέρει επαφή με το υψηλό της ταλέντο στο σχέδιο και τη βαθιά καλαισθησία της που πηγάζει και από την ευγένεια της προσωπικότητάς της.

Εκθεση «Flip Moments» της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου. Genesis Gallery, Χάρητος 35, Κολωνάκι. Εως και Σάββατο 24/3.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή