Με πολλή αφρικανική σκόνη ο Μάρτιος

Με πολλή αφρικανική σκόνη ο Μάρτιος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποτε ο Μάρτης ονομαζόταν παλουκοκαύτης, φέτος κερδίζει επάξια τον χαρακτηρισμό του «σκονισμένου», καθώς σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του συνοδεύτηκε από κύματα σκόνης από την Αφρική. Ενας καιρός ιδιόρρυθμος και απρόβλεπτος, που συνδυάζει καλοκαίρι και χειμώνα, ενέχει στοιχεία τροπικού κλίματος και δημιουργεί, με την πολύ μεγάλη ποσότητα σκόνης, μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η εν λόγω σκόνη επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και μοιάζει να μη θέλει να την εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η συχνότητα του φαινομένου την τελευταία 20ετία έχει αυξηθεί κατά 100% και η έντασή του κατά 50%. Η αιτία για την όλο και συχνότερη επιδρομή ενοχλητικής σκόνης ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας είναι η ερημοποίηση της Σαχάρας, η οποία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ως συνέπεια, οι έρημες περιοχές επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ αντίστοιχα αυξάνονται οι ποσότητες της σκόνης που μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αέρα.

Η «θολή» εικόνα που παρουσίαζε χθες το απόγευμα η Κρήτη ήταν πρωτόγνωρη, καθώς φαίνεται ότι λόγω γεωγραφικής θέσης πλήττεται κατ’ εξοχήν από το φαινόμενο. Οι έντονοι νοτιοανατολικοί άνεμοι που έπνεαν προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές. Οι κάτοικοι δυσκολεύονταν ακόμα και να μετακινηθούν, ενώ πολλοί εθεάθησαν με μάσκες. Μοιραία, μεγάλες τιμές κατέγραψαν τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα του νησιού, φτάνοντας ακόμα και τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρος. Εξυπακούεται ότι τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες (μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο) μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Συστάσεις υπ. Υγείας

Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Εξ ου και το υπουργείο Υγείας είχε εξαρχής εκδώσει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, συνέστηναν σε ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Οσοι ταλαιπωρούνται από άσθμα να κάνουν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Ατομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Τέλος, το υπουργείο επεσήμαινε ότι όποιος αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στον λαιμό, θα πρέπει να σταματήσει τη σωματική του άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή