Οι ΗΠΑ εξαιρούν από δασμούς τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ εξαιρούν από δασμούς τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ε.Ε.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από δύο ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ διασφάλισε την εξαίρεση των εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ε.Ε. από τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Την είδηση ανέφεραν στο Bloomberg τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προτίμησαν την ανωνυμία, ενώ πηγές της γαλλικής εφημερίδας Le Monde τονίζουν πως «θα επωφεληθούν από την εξαίρεση όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσον είναι οριστική ή προσωρινή». Την εξαίρεση της Ε.Ε. επιβεβαίωσε ώρες αργότερα ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, επικαλούμενος τον Αμερικανό πρόεδρο, που εκτιμά ότι «βάσει ορισμένων κριτηρίων ορισμένες χώρες πρέπει να εξαιρεθούν». Σε αυτές, εκτός από τις ώρες της Ε.Ε., ανέφερε επίσης ότι θα εξαιρεθούν από τους δασμούς η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Νότιος Κορέα.

Μιλώντας στη Le Monde, οι ίδιες πηγές προσέθεσαν πως «οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δημιουργηθεί μεικτή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών Αμερικής και Ε.Ε. που θα εξετάσουν εκτενώς τα προβλήματα του εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από τις συναλλαγές με την Ε.Ε., τους δασμούς που ισχύουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και το μείζον πρόβλημα της πλεονασματικής παραγωγικής δυνατότητας της Κίνας». Μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων επικρατεί, έτσι, η πεποίθηση πως η Κίνα θα είναι ο στόχος οποιασδήποτε κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου από πλευράς της Ουάσιγκτον. Ενημερώνοντας Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η κ. Μάλστρομ είχε εκφράσει την ελπίδα πως ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα προτείνει την εξαίρεση της Ε.Ε. στο σύνολό της στον Αμερικανό πρόεδρο, «που θα ανακοινώσει ποιες χώρες εξαιρούνται και εκτιμάμε ότι θα είμαστε ανάμεσά τους». Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει ότι η απόφαση εναπόκειται αποκλειστικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

Για την περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν αποφάσιζε να εξαιρέσει από τους επίμαχους δασμούς τα προϊόντα της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τους δασμούς στα προϊόντα άλλων χωρών, έχει επίσης προτείνει τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την πλημμύρα εισαγωγών μετάλλων στην Ευρώπη από χώρες που θα αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα τους. Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί μόλις μία ημέρα πριν η απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει αυστηρούς κανόνες για τη φορολογία των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google, η Facebook και η Amazon. Στόχος είναι να περιορίσει την τακτική των επιχειρήσεων αυτών να ελαχιστοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν μεταφέροντας την έδρα τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Μολονότι δεν εντάσσεται στον εμπορικό πόλεμο, η κίνηση έχει οξύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς πρόκειται να επιβαρύνει τις εταιρείες της Silicon Valley.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή