Υποστήριξη ζητεί τώρα η Μέι

Υποστήριξη ζητεί τώρα η Μέι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μια περίοδο εντάσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της για το θέμα του Brexit, η Τερέζα Μέι ζήτησε χθες την υποστήριξή τους στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με το Κρεμλίνο, με αφορμή τη φονική επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας.

«Η Ρωσία προέβη σε μια θρασεία και ανεύθυνη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, προσερχόμενη στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες. «Είναι σαφές ότι η ρωσική απειλή δεν σέβεται σύνορα και ότι το περιστατικό στο Σάσλμπερι αντανακλά την επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τους γείτονές της», προσέθεσε.

Οπως μεταδίδει το BBC, οι «27» αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είναι όλοι τους πρόθυμοι να ενοχοποιήσουν ευθέως τη Ρωσία, ούτε, πολύ περισσότερο, να ακολουθήσουν τη Βρετανία στην επιβολή κυρώσεων, για παράδειγμα με την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο καυτηρίασε ως «απολύτως ανεύθυνη» την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε ο Μπόρις Τζόνσον εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Τετάρτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα επιδιώξει να αξιοποιήσει για προπαγανδιστικούς σκοπούς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει στη Ρωσία το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε αξιοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936. «Ουδείς έχει δικαίωμα να προσβάλει τον ρωσικό λαό, που νίκησε τον ναζισμό και έχασε περισσότερους από 25 εκατομμύρια πολίτες», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης. Για «απολύτως αηδιαστική δήλωση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι μακρινός συγγενής του Ρώσου προέδρου διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ενεργειακού μεγαθηρίου Gazprom. Πρόκειται για τον Μιχαήλ Πούτιν, γιο εξαδέλφου του ισχυρού άνδρα της χώρας και μέχρι χθες στέλεχος της ασφαλιστικής εταιρείας Sogaz, που συνεργάζεται με την Gazprom. «Εξ όσων γνωρίζω, είναι μακρινοί συγγενείς και δεν γνωρίζω αν έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή