Κομισιόν: Στην πιο κρίσιμη φάση η διαμόρφωση του μεταμνημονιακού τοπίου στη χώρα

Κομισιόν: Στην πιο κρίσιμη φάση η διαμόρφωση του μεταμνημονιακού τοπίου στη χώρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. H άνοιξη δεν έχει φτάσει ακριβώς στις Βρυξέλλες ακόμα – το κρύο παραμένει τσουχτερό, τα δέντρα «γυμνά και καλλιγραφικά» (που λέει και ο συγγραφέας), ο ουρανός γκρίζος και δυσοίωνος.

Και σε μεταφορικό επίπεδο όμως, τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ε.Ε. – με τη μορφή της απειλής εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, με την προβληματική μετεκλογική κατάσταση στην Ιταλία, όπου επικράτησαν δυνάμεις εξαιρετικά απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης, την τελική ευθεία του Brexit, αλλά και το σήμα Μέρκελ ότι δεν θα μετακινηθεί παρά οριακά στα θέματα διακυβέρνησης του ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι βασικοί διαχειριστές των ευρωπαϊκών πραγμάτων είναι νέες αναταράξεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαμόρφωση του μεταμνημονιακού τοπίου στη χώρα μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπληρώνονται οι όροι για την εφαρμογή της ρήτρας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, που εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2012. Η ελάφρυνση, αυτή, ωστόσο, θα συνδεθεί με νέα αιρεσιμότητα, που θα συμπληρώσει την «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα» (post-programme surveillance) που υπόκεινται όλες οι πρώην μνημονιακές χώρες. Ανοιχτό αφήνουν στην Επιτροπή και το ενδεχόμενο ενός ακόμα εποπτικού μηχανισμού, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η «μη αναστρεψιμότητα» των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, σημειώνουν, πρέπει με κάποιο τρόπο να δοθεί το σήμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας – παρότι αυτή η εγγύηση δεν θα πάρει τη μορφή μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Όλες αυτές οι πτυχές του νέου τοπίου – με σημαντική και άγνωστη στις Βρυξέλλες μεταβλητή το ρόλο και τη στάση του ΔΝΤ – θα πρέπει να έχουν καθοριστεί πλήρως ως τις 21 Ιουνίου.

Το ζήτημα στο οποίο η Επιτροπή θα εστιάσει μετά τον Αύγουστο είναι η δημόσια διοίκηση. Παρά την ιδιαίτερα θετική στάση του επίτροπου Μοσκοβισί απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, το περιβάλλον Γιούνκερ γνωρίζει ότι η πελατειακή διαχείριση του κράτους εξακολουθεί να αποτελεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Χωρίς πρόοδο στην αντιμετώπισή του δεν θα μπορέσει να κριθεί επιτυχές το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στη χώρα μας. Ωστόσο εκφράζεται ικανοποίηση για την ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης και την αναβάθμιση της τραπεζικής διακυβέρνησης, αλλαγές που στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουν ριζώσει. Επιπλέον, παρά την ανησυχία για το πολιτικό κλίμα που γεννά η σκανδαλολογία, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι Πολωνία».

Ως τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης κοινοτικών πόρων, η Ελλάδα ενδιαφέρεται επίσης έντονα για το πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-27). Η τρύπα που θα δημιουργήσει στον προϋπολογισμό η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπολογίζεται στα 700-100 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε προ ολίγων ημερών τη δική του πρόταση για τον προϋπολογισμό, που προβλέπει αύξηση της συνεισφοράς των κρατών-μελών από 1% σε 1,3% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέο ειδικό κονδύλι για τον τουρισμό και αυξημένες δαπάνες για έρευνα και καινοτομία. Ωστόσο δεν αναμένεται στον τελικό συμβιβασμό το ποσοστό να ξεπεράσει το 1,1% του ΑΕΠ.

Γερμανικές ανησυχίες

Σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα, ελπίζει στη συνδρομή του Βερολίνου. Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ, όπως μας ενημέρωσαν καλά πληροφορημένες πηγές, με όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει με τον κ. Ερτντογάν, δεν προτίθεται να παίξει κάποιο μείζονα διαμεσολαβητικό ρόλο στο θέμα των δύο στρατιωτικών. Παράλληλα η καγκέλαριος φέρεται προβληματισμένη από τη στάση που τήρησε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ. Τέλος, στο θέμα της πιθανής παράτασης των ελέγχων διαβατηρίων στα γερμανικά αεροδρόμια πέρα από το Μάιο, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση από τους Γερμανούς. Η όποια διαβούλευση επ’ αυτού θα γίνει σε επίπεδο των αρμόδιων υπουργών (των κ.κ. Ζέεχοφερ και Τόσκα). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή