Ο Καντάφι στοιχειώνει τον Σαρκοζί

Ο Καντάφι στοιχειώνει τον Σαρκοζί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συκοφαντικές θεωρεί τις κατηγορίες που τον φέρουν να έχει δωροδοκηθεί από τον επί δεκαετίες δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. «Αυτή η σκευωρία έχει κάνει τη ζωή μου κόλαση από τις 11 Μαρτίου του 2011», δήλωσε ο 63χρονος πολιτικός της Κεντροδεξιάς στην εφημερίδα Le Figaro, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης έχασε, με μικρή διαφορά, τις προεδρικές εκλογές του 2012 απέναντι στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από δύο ημέρες ανακρίσεων του Σαρκοζί, οι διωκτικές αρχές τον χαρακτήρισαν, επισήμως πλέον, ύποπτο παθητικής δωροληψίας, αδίκημα που επιφέρει ποινή κάθειρξης μέχρι και 10 ετών.

Στις 11 Μαρτίου του 2011, η διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart φιλοξένησε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Σαρκοζί είχε λάβει χρηματική ενίσχυση εκατομμυρίων ευρώ από τον Καντάφι για την προεκλογική του εκστρατεία, το 2007. Οι κατηγορίες προέρχονταν από τον Γαλλολιβανέζο επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος εμφανιζόταν ως μεσάζων και επιβεβαιώθηκαν στην πορεία από πρώην αξιωματούχους της Τρίπολης.

Ο Σαρκοζί είχε υποστεί έντονη κριτική στη Γαλλία για το γεγονός ότι έστρωσε το κόκκινο χαλί στον Καντάφι, που επισκέφθηκε το Παρίσι στα τέλη του 2007. Ωστόσο, μετά την έκρηξη της Αραβικής Ανοιξης, το 2011, πρωτοστάτησε στην πολεμική εκστρατεία του ΝΑΤΟ, που τελείωσε με την ανατροπή και το απάνθρωπο λιντσάρισμα του Καντάφι από μαχητές της αντιπολίτευσης. Στη συνέντευξή του στη Figaro, ο πρώην πρόεδρος αποδίδει τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του από μέλη της οικογένειας Καντάφι στο γεγονός ότι υποστήριξε την αντιπολίτευση της Λιβύης, ενώ υπενθύμισε ότι ο Τακιεντίν έχει καταχραστεί κρατικό χρήμα στον Λίβανο.

Ο Ζακ Σιράκ

Το 2011, ο Ζακ Σιράκ, προκάτοχος του Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας μετά το 1945 που καταδικάστηκε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση είναι η δεύτερη που αντιμετωπίζει ο Σαρκοζί, μετά τις κατηγορίες για υπέρβαση των προεκλογικών δαπανών στην αποτυχημένη εκστρατεία για την επανεκλογή του, το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή