Φαβορί η GSK για απόκτηση σκευασμάτων της Pfizer

Φαβορί η GSK για απόκτηση σκευασμάτων της Pfizer

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός μάχης τέθηκε η Reckitt Benckiser από την GlaxoSmithKline (GSΚ), στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον βραχίονα καταναλωτικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων της Pfizer. Πρόκειται για δραστηριότητες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την παρασκευή παυσιπόνων (Advil), βιταμινών (Centrum) και συμπληρωμάτων διατροφής (Caltrate). Αυτές οι δραστηριότητες της αμερικανικής Pfizer αποτιμώνται από 15 έως 20 δισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, η βρετανική GlaxoSmithKline υπέβαλε προσφορά 20 δισ. δολαρίων, η οποία είναι υψηλότερη από την προσφορά της επίσης βρετανικής Reckitt. Η προσφορά της Reckitt δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Η Reckitt Βenckiser αποσύρηκε χθες από τη διεκδίκηση, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www. investopedia.com. Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της, Ρακές Καπούρ, διευκρίνισε ότι «η εξαγορά δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές μας και γι’ αυτό δεν προχωρήσαμε». Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο κ. Καπούρ ενδιαφερόταν επί μακρόν για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες της Pfizer. Στόχος του ήταν να ενισχύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας του στα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα.

Tα εν λόγω προϊόντα έχουν μικρότερο περιθώριο κέρδους από τα συμβατικά φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές τα αγοράζουν και τα ξαναγοράζουν πολλές φορές. Αυτή η συμπεριφορά τους προσδίδει σταθερότητα στο χαρτοφυλάκιο συμβατικών φαρμάκων μίας φαρμακοβιομηχανίας. Πέραν τούτου, η προθεσμία υποβολής των τελικών προτάσεων για τον βραχίονα της Pfizer είχε λήξει την Τετάρτη το μεσημέρι, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα καλά πληροφορημένες πηγές. Δεν είναι σαφές αν είχαν υποβάλει προσφορές και άλλες εταιρείες. Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι Johnson &Johnson και Νestle, αλλά αποσύρθηκαν γρήγορα.

Στρατηγική κίνηση

Αν ευοδωθεί η προσπάθεια της GlaxoSmithKline, θα μεταφραστεί σε μία από τις σημαντικότερες μέχρι τώρα στρατηγικές κινήσεις της Εμα Γουάμσλι, της διευθύνουσας συμβούλου της. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η Pfizer, επιδίωξή της είναι η πώληση ή η αυτονόμηση των δραστηριοτήτων της στα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με την GSK, είτε θα διατηρήσει τον βραχίονα με αυτές τις δραστηριότητες αμετάβλητο είτε θα τον αποσπάσει από το κύριο σώμα της με διαφορετικό τρόπο. Ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος, ο μεγαλύτερος διεθνώς, θέλει να επικεντρωθεί στην έρευνα, ανάπτυξη και παρασκευή συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Στον αντίποδα βρίσκεται η GlaxoSmithKline, η οποία είναι θιασώτης του μοντέλου της διαφοροποίησης δραστηριοτήτων εντός των κόλπων ενός ομίλου, αναφέρουν οι Financial Times. Και αυτή τη φιλοσοφία εκφράζει και η Εμα Γουάμσλι, η οποία πριν αναλάβει τα ηνία γενικά της GSK, ήταν υπεύθυνη του βραχίονα καταναλωτικών σκευασμάτων της. Αν και ουδέποτε έκρυψε το ενδιαφέρον για τον προαναφερθέντα βραχίονα της Pfizer, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η απόκτησή του δεν έχει καίρια σημασία για τη στρατηγική ανάπτυξης της GSK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή