Ο νέος ΚΟΚ τελικά περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια

Ο νέος ΚΟΚ τελικά περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 4, το οποίο αφορά τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου (τύπου Beat, Uber) είχε προγραμματιστεί για αργά χθες το βράδυ η ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Μεταφορών και άλλες Διατάξεις», που περιλαμβάνει επίσης τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σχολιάζοντας το αίτημα βουλευτών της κυβέρνησης για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης σχολίασε: «Είναι υπέροχο πράγμα η ονομαστική ψηφοφορία, γιατί με αυτό τον τρόπο θα εκτεθούν εκείνοι που είχαν φτιάξει ένα πλαίσιο με γκρίζες ζώνες, ώστε να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στις πλατφόρμες. Ας αποκαλυφθούν αυτοί που έχουν γίνει uberομάχοι», δήλωσε αναφερόμενος στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ.

Στις προβλέψεις που αφορούν τον ΚΟΚ έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις ύστερα από σχετικές παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη ήθελε τα εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή προστίμων να προσδιορίζονται σε δεύτερο χρόνο με υπουργική απόφαση, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί το ύψος των προστίμων να ορίζεται με υπουργική απόφαση. Ετσι διευκρινίζεται μέσα στο σχέδιο νόμου ότι τα πρόστιμα μειώνονται κατά 40% στο σύνολό τους (με ορισμένες εξαιρέσεις) αλλά διπλασιάζονται για τους παραβάτες, που εμφανίζουν εισόδημα από 50.001-100.000 ευρώ, ενώ τριπλασιάζεται για εκείνους με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Το ακέραιο του προστίμου θα καταβάλουν μόνο οι παραβάτες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της Τροχαίας θα διαθέτουν ηλεκτρονικές συσκευές για τον καταλογισμό των προστίμων, μέσω των οποίων θα ενημερώνονται για την κατηγορία εισοδήματος στην οποία ανήκει ο παραβάτης. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών διευκρινίζουν ότι οι αστυνομικοί δεν θα έχουν πρόσβαση στα ακριβή στοιχεία εισοδήματος των παραβατών. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι θα γνωρίζουν σε ποια από τις τρεις κατηγορίες εισοδήματος ανήκει ο παραβάτης, αρκεί για να τεθεί ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Στην καλύτερη περίπτωση, τα εισοδηματικά κριτήρια θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα προηγηθούν προσφυγές με επίκεντρο τα προσωπικά δεδομένα των παραβατών.

Συνολικά οι ρυθμίσεις του νέου ΚΟΚ προβλέπουν ότι εξαιρούνται της μείωσης του προστίμου οι παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση στοπ και ερυθρού σηματοδότη κ.ά. Ταυτόχρονα, καταργείται η έκπτωση ύψους 50% για την εξόφληση προστίμου εντός 10 ημερών. Στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας του ΚΟΚ κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις σε υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας. Παραβάσεις που αφορούν σε χρήση κινητού κατά την οδήγηση, χρήση λωρίδας έκτακτης ανάγκης, μη χρήση ζώνη ασφαλείας ή κράνους, ρίψη τσιγάρου, τιμωρούνται με αφαίρεση πινακίδων και άδειας για 60 ημέρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή