Μητσοτάκης: «Η Αγκυρα υπονομεύει την προσέγγιση»

Μητσοτάκης: «Η Αγκυρα υπονομεύει την προσέγγιση»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται «χωρίς λόγο», καθώς και της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπεριφορές που «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» και δη λίγα 24ωρα πριν από την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας στις 26 Μαρτίου, έθεσε στη χθεσινή σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει κατανόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, αναδεικνύοντας ότι το ζήτημα των δύο Ελλήνων θέτει σε κίνδυνο, όπως εκτίμησε, «την κατάκτηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης». Μήνυμα απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης –μιλώντας σε δημοσιογράφους– και προς τους Eυρωπαίους εταίρους, ότι ναι μεν η Ευρώπη μιλάει για αμοιβαία στήριξη σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, αλλά αυτό «πρέπει να μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα, κυρίως για την Κύπρο», θέτοντας την υπόθεση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ ως ευρύτερο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σαφής ήταν, πάντως, η αιχμή του προέδρου της Ν.Δ. για την επιλογή της κυβέρνησης να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «οι καλές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία δεν πρέπει να μας οδηγούν σε παρεκκλίσεις από την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία». Σχολιάζοντας μάλιστα την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Βλ. Πούτιν, ήταν σαφής η αιχμή του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν η υπόθεση των δύο Ελλήνων είναι διμερές ζήτημα «ή αν πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρύτερες συμμαχίες. Εγώ ζητάω ανοιχτά τη στήριξη των εταίρων μας, δεν ντρέπομαι να το πω».

Ερωτηθείς αν έθεσε ζήτημα αναβολής της ευρωτουρκικής συνόδου της Βάρνας, εφόσον δεν υπάρξει κάποια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν το έκανε και, πάντως, δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα: «Κανένας δεν κέρδισε τίποτα με το να μη συζητάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Aργά για συνεννόηση»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψή του ότι είναι αργά για συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Οπως είπε, «η ακραία πόλωση δεν διευκολύνει τις συναινέσεις». Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρει την ευθύνη, αναφερόμενος σε «κλίμα λάσπης» που καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης καταδικασμένη. Οπως επεσήμανε, «για εθνική στρατηγική χρειάζεται διάθεση να αφήσουμε στην άκρη τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και να δούμε τη μεγάλη εικόνα· αυτό δεν το βλέπω». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο Σκοπιανό, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο». Επανάλαβε ότι θα έπρεπε να προηγηθούν του ονοματολογικού οι αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα και θύμισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καν ενιαία εθνική γραμμή». «Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη αν είμαστε πιο κοντά σε λύση ή αδιέξοδο. Η θέση της Ν.Δ. συντάσσεται και με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών για το πώς πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα αυτό», τόνισε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε την ευχή του να γίνουν εκλογές εντός του 2018 – «όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο για τη χώρα», τόνισε. Επανέλαβε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη «θεσμική κρίση» που διέρχεται η χώρα, τόσο στο κράτος δικαίου όσο και στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις «δομές που ξεχειλώνουν παντού». «Oποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, οι Eλληνες πολίτες δεν θα καταδικάσουν απλά τον Τσίπρα, αλλά θα στηρίξουν τη δική μας εναλλακτική πρόταση. Θέλω να μας εμπιστευτούν και να πιστέψουν ότι έχουμε σχέδιο για να βγούμε από την ύφεση και εθνική αναξιοπρέπεια», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή